CNAS propune limitarea decontării la un singur serviciu sau tratament medical pe zi pentru aceeași persoană

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune limitarea decontării la un singur serviciu sau tratament medical pe zi pentru aceeași persoană în ceea ce privește asistenţa medicală ambulatorie de specialitate. Prevederea este cuprinsă în noul Contract-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și care ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS.

”Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi”, se arată în proiectul de act normativ privind noul contract-cadru.

CNAS: Proiectul noului Contract-cadru nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale în ambulatoriu

Proiectul noului Contract-cadru nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale în ambulatoriu, a transmis, marți, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). ”Reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient”, subliniază CNAS.

”Având în vedere afirmațiile apărute în spațiul public, conform cărora în proiectul noului Contract-cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-ar intenționa reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS, precizăm că propunerea de reglementare a decontării unui singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/ tratamente/terapii pentru un CNP/zi se referă la faptul că pentru un pacient se poate raporta în vederea decontării un singur serviciu de același tip, pe zi, pe persoană, dintre serviciile prevăzute în prezent la pct. 1.7 Anexa 7 la Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627/2021”, precizează un comunicat al CNAS.

Potrivit sursei citate, în proiectul noului act normativ, precizarea este introdusă la paragraful unde se regăsesc reglementările specifice acestor tipuri de servicii: ”În anexa nr. 8, articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi.”

Precizările Ministerului Sănătății

Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor, iar finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, precizează Ministerul Sănătăţii.

Precizările Ministerului Sănătăţii vin în contextul unor informaţii apărute în presă potrivit cărora noul contract cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS.

„Referitor la informaţiile apărute în presă privind noul contract cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ce ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, facem următoarea precizare: Ministerul Sănătăţii rămâne consecvent, în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit sursei citate, această poziţie a Ministerului Sănătăţii va fi susţinută „ferm în discuţiile cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituţii a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiştii CNAS”.

„Finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, se arată în comunicatul citat.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.