CNCAV: Eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul variantei Delta, conform unui studiu britanic

Eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta a SARS-CoV-2, după vaccinarea cu regim complet, relevă date statistice ale Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie, publicate miercuri de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Studiul realizat în Marea Britanie a încercat să răspundă la întrebarea de ce, dacă vaccinurile sunt eficiente, există o creştere a procentului de infectare în rândul persoanelor imunizate.

Vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecţiei, a bolii simptomatice, a spitalizărilor şi a deceselor, aminteşte CNCAV.

Până la data de 19 iulie, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%.

Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a pus la dispoziţie date privind cazurile confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 – varianta Delta, precum şi spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcţie de statusul vaccinal.

Specialiştii spun că, pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate creşte, este firesc ca, din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populaţia expusă, procentul celor pozitivi din rândul populaţiei vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinaţi, explică sursa citată.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcţie de statusul vaccinal, reflectă următoarele:

 • 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
 • 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă;
 • 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

Conform statisticilor:

 • procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80 şi 90%;
 • numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie;
 •  gradul de acoperire vaccinală creşte semnificativ spre vârstele mai înaintate;

Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50 – 55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinaţi şi 20 sunt nevaccinaţi. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizaţi, ceea ce ar indica faptul că, din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinaţi şi 50% sunt nevaccinaţi. Pentru o comparaţie corectă, rata de incidenţă trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinaţi/nevaccinaţi), astfel:

 • 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă un procent de 10%;
 • 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora.

Conform studiului realizat în Marea Britanie, chiar şi în această situaţie ipotetică, vaccinarea ar reduce de patru ori riscul de spitalizare.

„Eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet”, este concluzia Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie.

Calculul eficienţei elaborat de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie:

 • eficienţa împotriva infecţiilor simptomatice: doza 1 – B.1.1.7. (VOC Alpha) – 49%; doza 2 – B.1.1.7. (VOC Alpha) – 89%;
 • eficienţa împotriva infecţiilor simptomatice: doza 1 – B.1.617.2 (VOC Delta) – 35%; doza 2 – B.1.617.2 (VOC Delta) – 79%;
 • eficienţa împotriva spitalizărilor: doza 1 – B.1.1.7. (VOC Alpha) – 78%; doza 2 – B.1.1.7. (VOC Alpha) – 93%;
 • eficienţa împotriva spitalizărilor: doza 1 – B.1.617.2 (VOC Delta) – 80%; doza 2 – B.1.617.2 (VOC Delta) – 96%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.