CNCAV: Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un ser ARN mesager

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat că persoanele care au făcut prima doză cu vaccinul anti-COVID AstraZeneca pot face rapelul cu un ser ARN mesager, fără a avea o recomandare din partea medicului.

„Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului.În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială”, au precizat reprezentanții CNCAV.

De asemenea, reprezentanții CNCAV reamintesc că vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată, iar în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.

Totodată, pentru fiecare tip de vaccin, intervalul maxim între administrarea dozei unu și doza a doua este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă, precizează CNCAV.

De asemenea, reprezentanții CNCAV au mai spus că dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea dozei unu de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a a doua.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.