Codul deontologic al fizioterapeutului, publicat în Monitorul Oficial

Colegiul Fizioterapeuților

Hotărârea pentru adoptarea Codului Deontologic al Fizioterapeutului a fost publicată luni, 17 septembrie, în Monitorul Oficial. Este vorba de Hotărârea nr. 6 a Colegiului Fizioterapeuților din România, aprobată în ședința din 25 august 2018.

Codul arată care sunt îndatoririle fizioterapeutului față de pacienți, că acesta trebuie să fie preocupat de calitatea tratamentului și de siguranța pacientului și să acorde o atenție deosebită modului în care comunică cu copiii și adolescenții, dar și să acționeze atunci când crede că drepturile lor au fost încălcate. În codul deontologic se mai precizează că fizioterapeutul nu trebuie să exploateze vulnerabilitatea pacienților prin exprimarea propriilor convingeri sau a opiniilor religioase sau politice într-un mod în care ar putea să le creeze suferință sau să îi facă să se simtă inconfortabil. În plus, acesta ar trebui să recunoască dacă starea unui pacient depășește competențele sale și să-i comunice pacientului.

 

Menținerea spiritului de încredere în profesie

 

Codul deontologic reglementează că fizioterapeutul nu trebuie să abuzeze de poziția lui profesională pentru a avea o relație nepotrivită cu un pacient sau cu un apropiat al acestuia. Comportamentul nepotrivit poate include cuvinte sau gesturi de natură sexuală.

Referitor la aspectele financiare, fizioterapeutul trebuie să acționeze transparent și cinstit, să dea informații clare referitoare la tarife și nu poate încasa nici un onorariu pentru consilierea prin telefon sau prin corespondență. Codul deontologic mai prevede că este interzis ca fizioterapeutul să solicite sau să accepte bani sau avantaje în natură, în mod direct sau indirect, pentru niciun act terapeutic. De asemenea, este interzis să dea o bonificație sau comision ilicit vreunei persoane, dar este interzis și orice ar aduce pacientului avantaje materiale nejustificate sau ilicite.

 

Conflicte de interese

 

Fizioterapeutul ar trebui să acționeze totdeauna în cel mai bun interes al pacientului și nu ar trebui să ceară și nici să accepte niciun avantaj incitativ sau cadouri susceptibile că ar putea afecta modul în care își tratează pacientul sau îl orientează către un alt practician, se mai specifică în Codul Deontologic. În plus, fizioterapeutul nu are voie să ofere cadouri incitative colegilor sau altor profesioniști din sănătate.

De asemenea, este interzis fizioterapeutului care deține un mandat electoral sau o funcție administrativă să se folosească de acestea pentru a-și atrage clienții.

 

Regim special pentru dosarele medicale

 

Codul Deontologic reglementează și dosarele medicale ale pacienților. Aceste documente au un regim special întrucât sunt puse sub protecția europeană a datelor. Dacă legile cuprind o dispoziție privind accesul la dosarele medicale, fizioterapeutul ar trebui să se asigure că este familiarizat cu legislația în vigoare și să răspundă favorabil și rapid la toate cerințele de acces.

Profesia de fizioterapeut a fost reglementată prin Legea nr. 229/2016. De atunci au apărut însă probleme, pentru că, potrivit legii, toți practicienii trebuiau să se înscrie în Colegiul Fizioterapeuților. Între timp, Colegiul a modificat modul de obținere a autorizațiilor de liberă practică și a impus mai multe taxe, fapt care a generat o serie de nemulțumiri, dar și acțiuni în instanță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.