Președintele CNAS la Forumul de Sănătate Publică: Avem cele mai multe programe naționale de sănătate din Uniunea Europeană

Conf. dr. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat la Forumul de Sănătate Publică faptul că avem cele mai multe programe naționale de sănătate din Uniunea Europeană, respective 32 de programe, dintre care 16 finanțate de Ministerul Sănătății, iar 16 de către CNAS.

Potrivit Adelei Cojan, Ministerul Sănătății finanțează în special programele de sănătate de tip prevenție și partea de urgență, iar CNAS i-a revenit rolul de a finanța partea curativă a programelor naționale de sănătate, respective medicația, tratamentele și asigurarea de device-uri și echipamente medicale pentru tratamentul curativ al celor mai importante și complexe boli cu impact major în sănătatea publică.

“Noutatea cu care încercăm să venim o data cu emiterea noului Contract Cadru și a normelor de aplicare a acestora pentru anul 2020 este legată de alegerea primelor două patologii care influențează tabloul mortalității din țara noastră, respectiv cancerul și bolile cardiovasculare, pentru care CNAS a început să calculeze stocurile reale pentru o decontare eficentă a device-urilor, medicamentelor, serviciilor medicale pentru tratamentul acestor tratamente”, a spus Adela Cojan.

Aceasta a precizat însă că “nu vom putea să realizăm decontarea integrală a tuturor maladiilor incluse în lista noastră de peste 600 de boli, și numai 10 sau 12 afecțiuni foarte grave care sunt incluse în programele naționale de sănătate vor face obiectul reconsiderării costurilor medii pe servicii (…).Calculul acestor costuri se va face extrem de transparent”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Forumului de Sănătate Publică care își propune crearea unei platforme de discuții intersectoriale, între factorii de decizie (legislatori, executive) din zonele de sănătate, economică, financiară, educație, socială  profesioniștii din domeniul sanitar, educație, social – autorități locale – societate civilă și mass-media.

Evenimentul este organizat de către Sănătatea Press Group în parteneriat instituțional cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie – Camera Deputaților și a Comisiei pentru Sănătate Publică – Senatul României.

Tematicile generale ale Forumului de Sănătate Publică sunt:

 •  Politici de sănătate publică – situație actuală & perspective viitoare
  • Politici de sănătate publică – situație actuală & perspective viitoare
  • Servicii de sănătate comunitară
  • Serviciile sociale în sănătatea publică
  • Provocări de mediu în relație cu sănătatea publică
  • Imunizarea împotriva bolilor transmisibile
  • Prevenția bolilor netransmisibile cu impact major asupra sănătății populaționale: diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli respiratorii
  • Programe de screening împotriva bolilor netransmisibile
  • Educația pentru sănătate
  • Asigurarea resursei umane în intervențiile de sănătate publică

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.