Cojan (CNAS): Prelungirea valabilității cardurilor de sănătate, economii de peste 30 de milioane de euro

Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat că soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii de peste 30 de milioane de euro.

Reprezentanta CNAS a precizat că aceste costuri, pentru prelungirea valabilității cardurilor de sănătate, se ridică la aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.

Adela Cojan a adăugat că hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătății pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuției acestora.

Cojan a explicat că scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat, iar la nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului.

Explicațiile reprezentantei CNAS vin în contextul în care valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 decembrie 2014, a fost prelungită cu șapte ani, după ce Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

Astfel, CNAS precizează că termenul de valabilitate al acestor carduri este de șapte ani de la data rescrierii certificatului.

Potrivit CNAS, reglementarea vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

“Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.