col. dr. Valeriu Gheorghiță: „Efectul de protecție începe la 14 zile de la prima administrare, dar devine maxim la o săptămână de la efecturarea celei de-a doua doze”

„Efectul de protecție începe la 14 zile de la prima administrare, dar devine maxim la o săptămână de la efecturarea celei de-a doua doze. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, între cele două doze de ser administrat există un interval de 21 de zile”, a explicat col. dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, la un post de televiziune, referindu-se la cum funcționează efectul vaccinului anti-COVID-19.

Coodonatorul campaniei de vaccinare în România a explicat și ce se întâmplă dacă o persoană se infectează în intervalul dintre cele două doze.

„Forma va fi mai usoară, însă dacă persoana este simptomatică nu se mai face a doua doză de vaccin, ci se va se stabili diagnosticul precis și tratamentul pe care va trebui să-l urmeze”, a precizat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește imunitatea după vaccin, medical a subliniat că „nu avem date precise despre cât va dura acest tip de răspuns imun, dar plecând de la datele științifice este vorba de o durată de câteva luni. Avem nevoie de mai mult timp de evaluare pentru a stabili cu precizie cât timp va dura imunitatea.”

Aproximativ 11 milioane de persoane vor fi vaccinate până la jumătatea anului 2021, 60-70% din populația adultă, peste 18 ani.

„Probabil Pfizer va primi aprobare și pentru persoanele peste 16 ani în perioada următoare. Însă, e bine să evităm orice speculație pe subiecte unde nu avem dovezi știintifice”, a mai precizat acesta.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a vorbit și despre o posibilă reluare a campaniei de vaccinare.

„Campania de vaccinare va ramane în picioare cât este nevoie, însă nu la amploarea actuală. Cel mai probabil vor rămâne active doar anumite centre de vaccinare, vom ajunge la medicii de familie atunci când vaccinul va putea fi păstrat în mod obișnuit, nu la temperaturile extreme din prezent. Lucrurile se vor simplifica atunci”, a subliniat col. dr. valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.