Colegiul Farmaciștilor acuză MS de abuz și discriminare și reclamă o posibilă nelegalitate în organizarea concursului pentru funcțiile de conducere din Agenția Medicamentului

Colegiul Farmaciștilor acuză o serie de nereguli în ceea ce privește concursul pentru ocuparea posturilor de președinte și vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDR), începând cu criteriile specifice și până la perioada de depunere a dosarelor. În acest sens, forul profesional cere chiar autorităților abilitate să verifice dacă modul  în care Ministerul Sănătății a organizat concursul este legal.

”Constatăm cu mâhnire profundă faptul că, la capitolul Condiții specifice de ocupare a posturilor scoase la concurs se prevede că pot ocupa aceste funcții exclusiv persoanele absolvente cu diplomă de licență a studiilor superioare în domeniul medicinei, economico-financiar sau juridic, exluzând astfel studiile superioare în domeniul farmaciei, iar perioada de depunere a dosarelor de concurs este stabilită ca fiind cuprinsă între data de 21.10.2019, care este ziua în care anunțul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, și 25.10.2019, practic rămânând persoanelor interesate doar trei zile pentru pregătirea și depunerea dosarelor de concurs”, a declarat Prof. Dumitru Lupuliasa, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Tot în ceea  ce privește termenul de depunere a dosarelor, Colegiul Farmaciștilor acuză o „încercare de fraudare”.

„Stabilirea unui termen de numai patru zile pentru depunerea dosarului constituie o barieră și o încercare de fraudare grosolană și evidentă a rezultatelor concursului prin deturnarea caracterului transparent, previzibil și real a organizării concursului respectiv”, scrie în comunicatul făcut public de Colegiul Farmaciștilor.

 

Discriminare majoră, abuz și barieră nejustificată – termenii folosiți de Colegiul Farmaciștilor pentru a descrie situația

 

Prin condițiile specifice de ocupare a posturilor, farmaciștii sunt discriminați major, reclamă Colegiul Farmaciștilor.

„Excluderea farmacistului de la posibilitatea înscrierii la concursurile sus menționate reprezintă o discriminare majoră, un abuz și o barieră nejustificată privind accesul farmaciștilor în aceste funcții de autoritate publică. Mai mult, lipsirea farmaciștilor titulari ai diplomei de farmacist, singurii profesioniști cu competență specială și deplină în domeniul medicamentului, de dreptul de a ocupa funcțiile respective vine în contradicție flagrantă cu dispozițiile art.568 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății dispoziții care, pe de o parte, recunoaște farmacistului statutul de specialist în domeniul medicamentului iar, pe de altă parte, potrivit alin.(2) lit.f) al aceluiași articol, acordă armacistului dreptul de a ocupa funcții în administrația sanitară”, transmite colegiul profesional.

Discriminarea nu are nicio motivație logică sau de oportunitate având în vedere scopurile și atribuțiile pe care legea 134/2019  le conferă Agenției Naționale a Medicamentului, al cărei scop principal de a exista este medicamentul, mai atrage atenția Colegiul Farmaciștilor.
.
„În acest sens, invocăm dispozițile art.1 legea mai sus amintită: Art. 1. – (1) Se înființează Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, denumită în continuare ANMDMR, prin reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și
a Dispozitivelor Medicale, care se desființează, ca instituție publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul medicamentelor de uz uman, dispozitivelor medicale și evaluării tehnologiilor medicale, în subordinea Ministerului Sănătății”,  se arată în comunicat.

 

Colegiul Farmaciștilor vrea să se verifice dacă modul în care Ministerul Sănătății  a organizat concursului este sau nu legal

 

Colegiul Farmaciștilor informează că a sesizat deja Ministerul Sănătății, solicitând modificarea de urgență a condițiilor de acces la concurs, precum și a termenului de depundere a dosarului.

Pe lângă aceasta, forul profesional cere autorităților competente să verifice dacă felul în care a fost organizat concursul este legal.

„Solicităm public autorităților competente să analizeze situația semnalată și, potrivit competențelor ce le revin, să se pronunțe dacă și în ce măsură modul în care Ministerul Sănătății a organizat acest concurs este sau nu legal și în acord cu interesul general raportat la scopul și obiectul de activitate a Agenției Naționale a Medicamentelui și Dispozitivelor Medicale din România”, transmite Colegiul Farmaciștilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.