Colegiul Farmaciștilor din România: A început vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare autorizate

Colegiul Farmaciştilor din România anunţă că vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program pilot.

„Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”,  precizează un comunicat al Colegiului Farmaciştilor din România.

Potrivit sursei citate, vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Vaccinarea antigripală se poate realiza, în prezent, în farmaciile autorizate din Bucureşti şi din 15 judeţe.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie:

  • să consulte lista farmaciilor autorizate
  • să se programeze telefonic
  • să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere
  • să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată
  • să achiziţioneze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia

Vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

„Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor şi să se protejeze în faţa gripei, în contextul creşterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciştii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depăşească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze şi poate afecta starea de sănătate a populaţiei”, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, citat în comunicat.

Totodată, sursa citată arată că farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziţia pacienţilor toată infrastructura şi expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.

Lista farmaciilor, în continuă completare, unde se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere este publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii (https://www.ms.ro/wp content/uploads/2023/01/tabel-farmacii-vaccinare1.xlsx), dar şi pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România (www.colegfarm.ro).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.