Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a lansat iniţiativa ”România Contează”, o campanie de conștientizare privind importanţa resursei umane din sistemul medical

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a lansat, joi, Iniţiativa „România Contează”, o campanie de conştientizare privind importanţa dezvoltării resursei umane care activează în sistemul medical.

Potrivit CMMB, Iniţiativa „România Contează” are ca obiective să aducă în prim-plan importanţa resursei umane care activează în sistemul de sănătate, să sublinieze importanţa şi rolul fundamental al instituţiei medicului, să identifice soluţii de îmbunătăţire a condiţiilor în care profesează medicii, dar și să întărească schimbul de experienţă ce trebuie să existe între medicii care activează în sistemul de sănătate bucureştean şi medicii români care au ales să profeseze în străinătate.

„Proiectul lansat astăzi este un mesaj de apreciere şi de recunoştinţă pentru medicii care au ales să lucreze în sistemul de sănătate bucureştean şi, bineînţeles, românesc. Însă, în acelaşi timp, acest proiect doreşte să creeze punţi de legătură între medicii din sistemul medical bucureştean şi medicii români, care, din diverse motive, au ales să profeseze în străinătate. Ne dorim, astfel, să dinamizăm schimbul de experienţă dintre medicii care activează în sistemul de sănătate bucureştean şi medicii români care au ales să profeseze în străinătate. Schimbul de experienţă şi colaborarea între medici sunt esenţiale pentru practica medicală curentă, dar şi pentru sprijinirea şi îngrijirea pacienţilor”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. univ. dr.  Cătălina Poiană.

Peședintele CMMB a subliniat că România are numeroşi medici dedicaţi, profesionişti, empatici, care luptă în fiecare zi pentru binele pacienţilor.

„În primul rând, trebuie să spunem foarte clar: apreciem medicii dedicaţi, care zi de zi sunt lângă pacienţi. În acelaşi timp, dezavuăm şi ne delimităm de medicii care nu îşi respectă pacienţii. Pe mine, cel puţin, aceştia nu mă reprezintă. Cu siguranţă nu trebuie să ascundem atunci când în rândurile noastre se întâmplă şi lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Însă, o spun cu fermitate – profesia medicală nu se identifică cu astfel de cazuri. Avem numeroşi medici dedicaţi, avem medici profesionişti, avem medici empatici, care luptă în fiecare zi pentru binele pacienţilor. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti apreciază medicii corecţi. Ce putem face concret? În primul rând, trebuie să vedem cum îi putem ţine în sistemul medical pe cei care au ales să nu plece din ţară şi au ales să îşi practice profesia, cu devotament şi dăruire, aici, în sistemul medical bucureştean”, a precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, a subliniat că un sistem de sănătate rezilient care poate răspunde nevoilor de sănătate mereu în schimbare ale populaţiei se fundamentează pe cadre medicale potrivite, cu competenţe şi motivaţii potrivite, la locul şi momentul potrivit.

„Protejarea, susţinerea, extinderea forţei de muncă din sănătate trebuie să fie o prioritate strategică pentru stat. Investiţia în resursa umană din sănătate ia forma investiţiei în educaţia bazată pe competenţe, locuri de muncă decente şi salarizare echitabilă. Avem nevoie de planificare inteligentă în domeniul forţei de muncă din sănătate care să asigure numărul adecvat de profesionişti cu specializările adecvate şi o distribuţie geografică optimă”, a explicat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a afirmat că problematica resurselor umane nu are o rezolvare imediată, amintind, totodată, de împărţirea inegală în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale dintre centrele universitare şi restul judeţelor.

„Cred că partea cea mai dificilă este reprezentată de repartiţia teritorială a medicilor în ţara noastră. Bucureştiul are de patru ori mai mulţi medici pe cap de locuitor decât multe dintre judeţele acestei ţări. Este clar că accesul la servicii de sănătate este diferit între Capitală, între centrele universitare şi multe dintre judeţele ţării. Din această cauză, cred că implicarea autorităţilor locale este esenţială şi m-aş bucura, o să fac demersuri în acest sens, dar cred că şi universităţile de medicină şi farmacie şi organizaţiile profesionale… Să încercăm să dezvoltăm un parteneriat în interesul oamenilor din această ţară ca să aibă acces la servicii medicale. (…) Personalul medical reprezintă combustibilul pentru sistemul de sănătate. Fără personal medical, investiţiile nu îşi vor arăta în niciun fel eficienţa”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

La eveniment, au pariticpat, de asemenea, medici și manageri care își desfășoară activitatea în spitale publice din Municipiul București. Printre aceștia, s-au numărat:

  • Dr. Cătălin Apostolescu – Manager Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals”
  • Prof. univ. dr. Victor Strâmbu, Manager Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”
  • Prof. univ. dr. Simin-Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”
  • Col. Conf. dr. Valeriu Gheorghiță, Manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”
  • Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, Manager Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta
  • Dr. Alexandru Velicu, Manager Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon
  • Dr. Bogdan Tănase, Manager Institutul Oncologic București „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”
  • Dr. Ioan Bogdan Furtună, Manager Spitalul Clinic Colțea
  • Dr. Andrian Țîbîrnă, Manager Spitalul de Psihiatrie „Prof Dr. Alexandru Obregia”
  • Conf. univ. dr. Bogdan Socea, Manager Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon”
  • Asist. univ. dr. Șerban Dragosloveanu, Manager Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate și poveștile emoționante ale unor pacienți care au fost tratați și salvați de medicii din spitalele din Municipiul București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.