Colegiul Medicilor din România: „Cu toţii simţim nevoia de a avea o nouă lege, modernă, a malpraxisului medical” 

Prezentă la Congresul „Zilele ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’”, consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun i-a incurajat pe medicii rezidenți prezenţi la eveniment ca, în contextul actual al sănătăţii la nivel global, să se concentreze pe cercetare, inovaţie, digitalizare şi pe gestionarea optimă a bolilor infecţioase.

„Agenda acestei ediţii reflectă cu precizie contextul actual al sănătăţii la nivel global: într-o lume marcată de pandemii şi schimbări rapide este crucial să ne concentrăm eforturile pe cercetare, pe inovaţie, pe digitalizare şi gestionarea optimă a bolilor infecţioase.

Mă bucur în mod special să văd că pe agenda acestui congres a fost inclusă şi tema sănătăţii mintale; cu toţii am conştientizat, în ultimii ani, importanţa sănătăţii mintale şi impactul asupra stării generale de bine şi calităţii vieţii. Aceasta trebuie să devină o prioritate pe agenda de sănătate ţinând cont de implicaţiile profunde pe care le are pentru societate.

De asemenea, subliniez şi cu această ocazie importanţa parteneriatului actorilor cu responsabilităţi pentru simplificarea şi optimizarea terapiei antiretrovirale, precum şi de a identifica soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii vieţii, pe termen lung, a persoanelor care trăiesc cu HIV”, a transmis oficialul, în deschiderea evenimentului găzduit de Palatul Parlamentului.

CMR, despre necesitatea unor comisii de disciplină responsabile: „Când un medic greşeşte şi mai ales apare şi un prejudiciu trebuie să fie sancţionat”

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a subliniat necesitatea „autoreformării şi autocurăţării” sistemului medical în paralel cu menținerea cadrelor responsabile şi competente:

„Suntem cu totul conştienţi că avem colegi care nu îşi fac datoria, colegi care ar trebui să fie sancţionaţi, dar acest lucru nu îl face un preşedinte, nu îl face o persoană, îl face o comisie de disciplină. Acum suntem în perioada de alegeri, comisia de disciplină se alege pentru şase ani. Trebuie să avem o comisie de disciplină puternică, oameni responsabili, oameni care să fie capabili să îşi asume acest rol, această misiune de a sancţiona. Când un medic greşeşte şi mai ales apare şi un prejudiciu trebuie să fie sancţionat” – consideră președintele Colegiului Medicilor din România(CMR).

Potrivit acestuia, legea malpraxisului medical este în atenţia CMR:

Cu toţii simţim nevoia de a avea o nouă lege, modernă, a malpraxisului medical. O lege funcţională care să satisfacă nevoile pacientului de despăgubire în caz de malpraxis, dar, cel mai important lucru este să protejeze medicul: să ne protejeze pentru ca noi să putem să ne facem datoria fără să avem o presiune în spate”, a susţinut prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.