Colesterolul rămâne la un nivel ridicat în ciuda dietei? Iată câteva cauze

În ciuda unui stil de viață sănătos, nivelul colesterolului se încăpățânează să rămână crescut? Iată câteva motive surprinzător de simple, în spatele cărora s-ar putea ascunde cauza dar și modul cum să țineți colesterolul ridicat sub control. Factorii de risc includ genetica, o dietă bogată în grăsimi, lipsa exercițiilor fizice, obezitatea sau fumatul; o dietă sănătoasă și exercițiile fizice ar poate ajuta la scăderea aceastuia și a trigliceridelor cu densitate joasă (LDL/ „rău”) , o formă de grăsime care se găsește în sânge, precum și la creșterea nivelului de lipoproteine ​​cu densitate înaltă ( HDL/ „bun”).

Conform EverydayHealth, primii patru pași pentru a reduce colesterolul sunt de obicei:

  1. Exercițiul – Exercițiile fizice regulate – definite ca 30 minute de activitate moderată până la viguroasă de patru până la șase ori pe săptămână – pot crește nivelul HDL și pot reduce LDL și trigliceridele.
  2. Dieta – O dietă sănătoasă pentru inimă, bogată în fructe, legume, cereale integrale, fasole și pește poate ajuta și la menținerea colesterolului sub control.
  3. Renunțarea la fumat – Fumatul scade HDL.
  4. Menținerea unei greutăți optime sănătoase – Pentru persoanele supraponderale sau obeze, pierderea între 5 și 10% din greutatea corporală poate îmbunătăți nivelul de colesterol.

Modificările amintite ale stilului de viață sunt importante pentru a ajuta la gestionarea colesterolului ridicat dar nu sunt întotdeauna suficiente pentru toată lumea, menționează sursa citată care menționează o serie de factori care stau în calea unui nivel sănătos.

12 cauze ascunse ale colesterolului ridicat

Potrivit site-ului de specialitate, unele dintre cele mai comune motive care mențin colesterolul ridicat sunt:

  1. Un risc genetic de a avea colesterol ridicat – „Dacă ești o persoană care are un stil de viață relativ sănătos și nivelurile tale de colesterol sunt ridicate – dacă ai un LDL mai mare de 160 – probabil că ai o componentă genetică care duce la creșterea colesterolului”, precizează Raj Khandwalla, MD, cardiolog la Smidt Heart Institute din Cedars-Sinai din Los Angeles. Hipercolesterolemia familială este o afecțiune moștenită care duce la acumularea de colesterol în sânge.

La un diagnostic de colesterol ridicat , medicul poate prescrie o statină, un tip de medicament care blochează o substanță pe care corpul o folosește pentru a produce colesterol: „ Statinele ajută la scăderea colesterolului LDL , ceea ce reduce riscul de accident vascular cerebral sau deces în urma unui atac de cord”, menționează specialistul.

  1. Urmați o dietă la modă – Conform specialistului citate de EverydayHealth, cei care au colesterolul ridicat ar trebui să evite dieta keto, bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, promovată pentru pierderea în greutate întrucît supraîncărcarea alimentației cu carne poate crește aportul de grăsimi saturate , ceea ce determină creșterea nivelului de colesterol: „Cele mai eficiente diete pentru a scădea colesterolul sunt o dietă pe bază de plante sau o dietă vegană”, consideră dr. Khandwalla. În cazul în care nu doriți să eliminați carnea din meniu, sunt totuși de preferat proteinele slabe precum cele din pui, curcan sau pește.
  2. Grasimile ascunse din dietă – Este important să se limiteze nu doar grăsimile saturate, ci și grăsimile trans, ambele crescând LDL; evitați aceste grăsimi nesănătoase mâncând mai puțină carne roșie și procesată (de ex. cârnații), unt și lactate bogate în grăsimi.
  3. Aștepți ca doar dieta să normalizeze colesterolul ridicat? – O dietă sănătoasă este esențială, dar nu suficientă, mai ales dacă ești predispus genetic la colesterol ridicat sau dacă ești diagnosticat cu hipercolesterolemie familială.

Modificările dietei pot ajuta la o scădere între 5 și 10% a colesterolului, dar rezultatele sunt variabile iar exercițiile fizice – și eventual medicamentele – sunt importante, conform specialistului.

  1. Nu-ți faci singur mâncarea – Când luați masa în oraș, nu aveți controlul pe deplin asupra dietei; chiar dacă încercați să faceți alegeri sănătoase, nu știți cum este gătită mâncarea sau ce ingrediente sunt folosite iar controlul porțiilor poate fi mai dificil.

Deci, cel mai simplu mod de a vă asigura că țineți o dietă sănătoasă pentru inimă este să vă pregătiți personal mâncarea iar mesele de la restaurant să rămână doar un răsfăț ocazional.

  1. Nu faci tipul corect de exercițiu – Exercițiile aerobice sau cardiovasculare ajută la scăderea LDL și la creșterea HDL, conform Colegiului American de Medicină Sportivă.

Luați în considerare mersul pe jos, ciclismul, înotul, dansul sau alte activități cardio pe care le puteți face la intensitate moderată.

  1. Luați medicamente care cresc colesterolul – Anumite medicamente – inclusiv steroizi, retinoizi și progestativ – utilizate pentru a trata alte afecțiuni pot crește nivelul de colesterol, și se recomandă ca medicul dumneavoastră să cunoască toate medicamentele pe care le luați în situația în care pot exista tratamente alternative care nu vă vor afecta nivelul respectiv.
  2. Bei prea mult alcool – Deși nu trebuie să renunți complet la băutură, bea cu moderație. Prea mult alcool poate crește colesterolul și trigliceridele și poate contribui la creșterea în greutate. AHA recomandă bărbaților să nu consume mai mult de două pahare pe zi, iar femeilor, unul.
  3. Nu luați statine așa cum este prescris – Statinele, pentru a fi eficiente, trebuie luate exact cum menționează prescrierea.

Asigurați-vă că știți când să le luați și în ce doză iar farmacistul vă poate consilia în această privință.

  1. Statinele nu sunt potenţial eficiente pentru tine – „Există un subgrup de oameni care nu pot tolera medicamentele cu statine”, spune dr. Khandwalla: pentru pacienții care au avut deja boli de inimă sau un accident vascular cerebral, se poate adăuga ezetimib.

Există o altă clasă de medicamente care poate fi utilizată și pentru a ajuta la reducerea LDL, numită inhibitor PCSK9, în general recomandată numai la pacienții cu risc foarte mare de atac de cord sau accident vascular cerebral.

  1. Te aștepți la rezultate prea curând – Dacă tocmai ați făcut recent schimbări în stilul de viață sau ați început să luați medicamente, poate fi prea devreme pentru a vedea rezultate, menționează EverydayHealth.

Nu ați dezvoltat colesterolul ridicat peste noapte, așa că poate dura ceva timp pentru a-l readuce la niveluri sănătoase: continuați să consultați medicul și să urmați planul de tratament pentru a vedea rezultatele scontate.

  1. Te bazezi pe medicamente fără a face schimbări în stilul de viață – Conform unui studiu publicat în februarie 2020 în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, persoanele cu colesterol ridicat au avut tendința de a câștiga mai mult în greutate și de a face mai puțin exerciții odată ce li s-au prescris statine.

Deși statinele și alte medicamente care scad colesterolul sunt extrem de eficiente, nu sunt menite să fie singura modalitate de a gestiona nivelul ridicat. Există multe tratamente care ajută la gestionarea colesterolului ridicat, la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral, astfel încât să puteți fi sănătos în anii următori, sfătuiesc specialiștii consultați de site-ul amintit.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.