Comisia Europeană a autorizat indicația medicamentului atezolizumab (Tecentriq/Roche) în combinație cu bevacizumab (Avastin/Roche) și chimioterapie pentru tratamentul inițial al unor forme de cancer pulmonar metastatic.
Recomandarea de autorizare fusese formulată de Agenția Europeană a Medicamentului în urmă cu o lună.
Noua indicație a tratamentului cu atezolizumab
Autorizația emisă de Comisia Europeană extinde indicațiile existente cu tratamentul combinat atezolizumab, bevacizumab, paclitaxel și carboplatină pentru tratamentul de primă alegere al adulților cu cancer pulmonar cu celule non-mici non-scuamoase (NSCLC). Combinația este indicată ca terapie de rezervă la pacienții cu NSCLC cu EGFR mutant sau ALK-pozitiv, în caz de eșec al terapiilor țintite.
Cancerul pulmonar este una din principalele cauze de deces prin cancer, estimându-se că 1,76 milioane de persoane mor anual din această cauză. NCSLC constituie aproximativ 85% din totalul cazurilor de cancer pulmonar.
Acțiune antitumorală sinergică
Atezolizumab este un anticorp monoclonal care se leagă de proteina PD-L1, exprimată de celulele tumorale și de celulele imune de la nivelul tumorii. Prin legare, anticorpul blochează interacțiunile PD-L1 cu receptorii PD-1 și B7.1.
Prin combinația cu bevacizumab, care are efecte antiangiogenetice (blochează formarea neovascularizației), atezolizumabul poate restabili imunitatea antitumorală prin inhibarea imunosupresiei legate de VEGF, promovarea infiltrării tumorii cu limfocite T și favorizarea activării limfocitelor T împotriva antigenelor tumorale.
Atezolizumab era deja autorizat în UE ca tratament de rezervă pentru NSCLC metastatic și pentru anumite tipuri de carcinom urotelial metastatic.
Dovezile de eficacitate a terapiei
Recomandarea de autorizare a fost formulată pe seama rezultatelor obținute în studiul clinic de fază 3 IMpower150, ale cărui rezultate au fost publicate anul trecut în New England Journal of Medicine. Studiul a arătat că adăugarea în terapie a atezolizumabului crește semnificativ supraviețuirea față de terapia doar cu bevacizumab, paclitaxel și carboplatină (19,8 luni vs. 14,9 luni, p=0,006).
Din totalul pacienților care au primit combinația celor patru medicamente, 56,4% au avut un răspuns pozitiv (2,8% au avut răspuns complet, iar 53,7% un răspuns parțial), față de 40,2% în cazul combinației fără atezolizumab.
Riscurile tratamentului
Tratamentul nu este lipsit de riscuri. În studiul IMpower150, cele mai frecvente efecte adverse grave au fost neutropenia, neutropenia febrilă și hipertensiunea. Incidențele eritemului, stomatitei, neutropeniei febrile și hemoptiziei au fost cu mai mult de 10% mai mari în grupul tratat cu combinația de patru, față de grupul tratat cu combinația de trei medicamente.
Decesele corelate cu tratamentul au apărut la 2,8% din pacienții tratați și cu atezolizumab și la 2,3% din pacienții tratați cu combinația de trei medicamente.
Per total, evenimente adverse severe au fost înregistrate la 25,4% din pacienții din grupul cu patru medicamente și la 19,3% din cei care au primit doar trei medicamente.