Comisar european: Proiectul de ”paşaport verde” digital priveşte numai vaccinurile anti-COVID-19 aprobate de EMA

Proiectul de “paşaport verde” digital, care urmează a fi prezentat, miercuri, de Bruxelles, va ţine cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat, vineri, un responsabil al UE, care exclude pentru moment vaccinurile din Rusia şi China, relatează AFP.

“Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru mai multe media, printre care şi AFP.

În prezent, numai patru vaccinuri au fost aprobate de EMA – cele ale Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson, de joi. Ceea ce exclude vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat în Ungaria, dar şi, pentru moment, vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar şi de Cehia şi Slovacia, şi pe care EMA a început să-l examineze pe 4 martie.

Cetăţenii europeni vor putea avea acest certificat pe telefon, a adăugat comisarul european suedez.

Titularii vor putea astfel “să arate că foarte probabil nu vor propaga virusul”, a spus comisarul european. Asta “ar permite ca oamenii care trebuie să călătorească să o facă mai uşor”.

“De exemplu, dacă sunteţi vaccinaţi, nu mai trebuie să faceţi testele PCR”, a precizat comisarul, care urma să-i informeze pe miniştrii europeni de interne reuniţi prin videoconferinţă vineri despre lucrările Comisiei referitoare la acest proiect de certificat.

“Oamenii care călătoresc în prezent consumă multă energie pentru a se testa, a completa formulare, a arăta diferite tipuri de hârtii, din nou şi din nou”, a explicat Ylva Johansson.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.