Comisarul european pentru sănătate candidează la președinția Lituaniei

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din Lituania, din 12 mai 2019. Decizia vine după ce Andriukaitis a acceptat propunerea de a candida făcută de Partidul Social Democratic din Lituania.

Totodată, actualul comisar pentru sănătate – al cărui mandat în Comisia Europeană se va încheia odată cu numirea unei noi Comisii, după alegerile europarlamentare din mai 2019 – a anunțat că va intra în concediu fără plată între 1 aprilie și 13 mai, pentru a se concentra pe campania electorală. Perioada s-ar putea prelungi și între 14 și 27 mai, în cazul în care Andriukaitis va intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Născut în 1951, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară provine dintr-o familie care a fost deportată în Siberia pe vremea lui Stalin. A absolvit Medicina la Kaunas și apoi Istoria la Vilnius. A practicat chirurgia generală și ulterior s-a specializat în chirurgie cardiovasculară. Între 1992 și 2012, a fost membru în parlamentul lituanian, apoi ministru al sănătății (până în 2014), după care a fost propus comisar european. A mai candidat la prezidențiale în 1997 și 2002, de fiecare dată fiind eliminat din primul tur de scrutin, cu mai puțin de 10% din voturi.

Andriukaitis este unul dinte cei mai apreciați politicieni care au ocupat până acum funcția de comisar pentru sănătate în Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.