Sute de mii de români au părăsit țara în ultimii ani, mulți dintre ei fiind medici sau asistente medicale. Un exod care a provocat probleme în economie, dar și în spitale. Iar un oficial european anunță că aceste plecări au avut și efecte negative neașteptate. În exclusivitate pentru Sănătatea Press Group, comisarul european pentru Sănătate a declarat că lipsa personalului medical, împreună cu alte motive, a dus la scăderea ratei vaccinării populației.
„România are multe dificultăți și provocări. Putem vorbi despre situația culturală. O parte a populației este diferită și are abordări diferite ale problemei. Există și regiuni diferite. Sunt dificultăți și din cauza lipsei asistentelor și a doctorilor, provocată de nivelul salariilor și a dumpingului social. Mulți oameni pleacă să muncească în țări bogate și lasă regiunile fără sprijin. Ce puteți face în această situație? Este o situație dificilă pentru că avem și problema lipsei vaccinurilor. […] Nu putem exclude pe pe lista motivelor ezitarea față de vaccinare, un fenomen prezent în toată țările din UE și chiar la nivel global”, a explicat Vytenis Andriukaitis motivele care au dus la scăderea ratei de vaccinare în România.
Comisarul european pentru sănătate a explicat că aceste probleme se pot rezolva doar în timp și numai cu ajutorul altor state membre ale UE. „Avem țări bogate, care pot recruta doctorii și asistentele dumneavoastră, iar asta înseamnă că guvernele trebuie să se așeze la masa discuțiilor și să vadă cum pot rezolva aceste probleme. Nu putem să lăsăm regiuni întregi fără resurse umane. Iar țările care fac recrutări trebuie să își asume responsabilitatea”, a completat oficialul european.
Primul summit mondial pentru vaccinare
Declarațiile comisarului european pentru Sănătate au fost făcute în cadrul unui interviu acordat trimisului Sănătatea Press Group la Bruxelles, Ileana Toma, acolo unde are loc primul summit mondial pentru vaccinare. La discuții participă 400 de înalți oficiali europeni și internaționali, reprezentanți ai Guvernelor naționale, reprezentanți ai societății civile, oameni de știință și profesioniști în sănătate. Printre cei care vor lua cuvântul se numără președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Vaccinarea în România
Potrivit celui mai recent Eurobarometru privind vaccinarea, publicat în aprilie anul acesta, 21% dintre români tind să fie în dezacord sau sunt total în dezacord cu afirmația ”Este important ca toți oamenii să efectueze vaccinările uzuale”.
România se află pe locul 10 în clasamentul țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta în condițiile în care rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a scăzut de la 95% în 2010, la 90% în 2018.
De asemenea, țara noastră este pe locul al doilea în Uniunea Europeană și în privința cazurilor confirmate de tetanos, o altă boală ce poate fi prevenită prin vaccinare – șapte cazuri în 2017, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).