Comisia Europeană a adoptat un format unic pentru libera circulație a datelor medicale între statele membre UE

Zilele trecute, Comisia Europeană a anunțat că a adoptat o recomandare ce vizează formatul unic al dosarelor electronice de sănătate europene.

Formatul electronic unic va permite transferul în deplină siguranță a informațiilor medicale între statele membre.

 

Premisele pentru un cadru tehnic și legislativ

 

Documentul-recomandare adoptat de Comisia Europeană include un set de specficații tehnice care vor trebui discutate, adoptate și implementate de toate statele membre pentru a permite transferul în deplină siguranță a fișelor de pacient, a rețetelor electronice, dar și a unor teste de laborator, teste imagistice și foi de externare între statele membre UE.

În continuare, recomandarea făcută de Comisia Europeană va fi supusă unei dezbateri care va implica reprezentanți ai statelor membre, ai Comisiei, dar și alți actori cu roluri cheie în acest proces de informatizare și digitalizare a datelor medicale. Rolul acestora este de a stabili cadrul legislativ și tehnic prin care acest proces va putea fi implementat într-un mod sustenabil. De asemenea, trebuie stabilită modalitatea prin care acest sistem informatic transfrontalier va putea fi adus la zi și dezvoltat pentru a răspunde nevoilor pacienților, dar și ale sistemelor de sănătate și ale societății.

 

Tehnologia va schimba medicina în Europa

 

Într-o Europă în care libera circulație a cetățenilor este o caracteristică definitorie și granițele între state devin virtuale, existența unei infrastructuri care să permită transferul transfrontalier, rapid și sigur al informațiilor medicale va fi de un real ajutor cetățenilor în mai multe situații.

De exemplu, atunci când un cetățean european își schimbă domiciliul într-un alt stat european, dosarul medical va putea fi transferat instantaneu și complet. Sau atunci când un cetățean are nevoie de îngrijiri medicale în timp ce se află în străinătate, istoricul său medical va putea fi accesat în siguranță de medicii din statul respectiv. Asta va ajuta la reducerea costurilor asociate repetării unor analize sau investigații deja efectuate și va permite medicilor să ofere un tratament rapid și personalizat, pe baza informațiilor medicale preexistente.

 

Digitalizarea sănătății a început

 

Procesul de digitalizare a sistemelor de sănătate europene a început deja. La 21 ianuarie 2019, autoritățile în materie de e-sănătate ale Uniunii Europene au dat undă verde Finlandei și Estoniei pentru a face transfer de rețete în format electronic și Cehiei și Luxemburgului pentru a începe sa primească dosare electronice ale pacienților din alte țări membre UE. Însă în cadrul recomandării adoptate de Comisia Europeană se stabilesc premisele tehnologice necesare pentru a permite extinderea schimbului transfrontalier de informații medicale pentru a include analize de laborator, rezultate ale unor teste imagistice și foi de externare din spital.

22 de state membre ale Uniunii Europene au aderat la infrastructura eHealth Digital Service, care presupune digitalizarea treptată a sistemelor de sănătate din UE. Până în anul 2021, toate aceste state vor putea transfera între ele rețete electronice și dosare electronice ale pacienților, anunță Comisia Europeană, care finanțează implementarea infrastructurii eHealth Digital Service în Europa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.