Comisia Europeană a aprobat Canabidiolul pentru forme grave de epilepsie

Comisia Europeană a aprobat folosirea Canabidiolului pentru tratamentul crizelor asociate cu două forme foarte grave de epilepsie: sindromul Lennox-Gastaut și sindromul Dravet . În baza autorizației de punere pe piață, medicamentul va putea fi folosit ca terapie adjuvantă alături de clobazam, în cazul pacienților în vârstă de peste 2 ani.

Aprobarea va permite vânzarea medicamentului în toate cele 28 de state din Uniunea Europeană, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

„Este o piatră de temelie pentru pacienți și pentru familiile acestora, a căror viață este semnificativ afectată de aceste forme rare și complexe de epilepsie.  Suntem foarte fericiți fiindcă pacienții vor avea acum acces la acest tratatament atât de neccesar”, a declarat Isabella Brambilla, președintele Federației Europene pentru Sindromul Dravet, după decizie.

„Sindromul Lennox Gastaut și sindromul Dravet sunt două dintre cele mai grave și mai dificil de tratat forme ale epilepsiei la copii, cu doar câțiva pacienți care primesc tratament adecvat pentru controlul crizelor”, a precizat prof. dr. Elinor Ben-Menachem, de la Shalgren Academy and Hospital din Suedia.

 

Medicamentul, aprobat după trei studii clinice

 

Decizia de aprobare a Comisiei Euripene s-a bazat pe trei studii clinice, care au inclus peste 700 de pacienți cu una dintre aceste forme de epilepsie. Rezultatele au demonstrat că folosirea  canabidiolului (alături de alte terapii antiepileptice) reduce semnificativ frecvența crizelor epileptice.

Somnloența, diareea, febra, oboseala, vărsăturile și lipsa poftei de mâncare sunt cele mai frecvente reacții adverse asociate cu tratamentul.

„Aprobarea Canabidiolului va aduce speranță pacienților și familiilor, dar și posibilitatea unui control mai bun asupra crizelor și îmbunătățirea calității vieții”, a spus prof. dr. Elinor Ben-Menachem,

Decizia Comisiei Europene vine după ce, în iulie, Comisia pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a dat aviz pozitiv pentru  tratament. În Statele Unite ale Americii,  medicamentul care are ca substanță activă Canabidiolul a fost aprobat încă de anul trecut, devenind primul medicament pe bază de canabis aprobat de Food and Drug Administration (FDA), autoritatea de reglementare a pieței medicamentelor în SUA.

Canabisul și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în ameliorarea simptomelor epilepsiei, astmului, cancerului și bolii Alzheimer. Mai multe state membre ale Uniunii Europene au legalizat utilizarea în scopuri medicale a unor tipuri de canabis sau canabinoizi sau au în vedere modificări ale legislației lor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.