Comisia Europeană anunță lansarea a șase inițiative de cercetare; două vizează inovații în domeniul medical

Comisia Europeană a anunțat proiectele câștigătoare ale unei competiții paneuropene pe tema inovației în cercetare. Cercetătorii din întreaga Uniune Europene au propus proiecte inovatoare de știință și tehnologie, cu potențialul de a schimba viitorul lumii în care trăim.

 

Burse generoase pentru inovații în cercetare

 

Șase proiecte au câștigat competiția. Toate adresează probleme, provocări majore cu care lumea noastră se confruntă în acest moment. Două dintre proiectele câștigătoare vizează inovații în medicină. Celelalte adresează alte provocări curente precum: energia regenerabilă, inteligența artificială și digitalizarea arhivelor istorice.

Fiecare din cele șase proiecte a primit câte o bursă de cercetare de un milion de euro pentru un an, dar și susținere din partea industriei și comunității de cercetători europeni. Finanțarea generoasă oferită de Comisia Europeană va contribui la dezvoltarea acestor proiecte ambițioase, sprijinind cercetare în domeniile de interes strategic. Astfel, ele vor putea fi aduse mai aproape de faza de implementare.

 

Medicina viitorului

 

Unul din cele șase proiecte câștigătoare – LifeTime – are ca obiectiv o mai bună înțelegere a mecanismelor prin care bolile debutează și progresează. Proiectul integrează mai multe tehnologii inovatoare pentru a studia patogeneza si progresia unor patologii. Această cercetare va avea un impact semnificativ atât pentru profilaxia bolilor, cât și pentru diagnosticarea precoce a acestora. De asemenea, proiectul își propune să găsească tratamente inovative pentru boli cronice și progresive.

Al doilea proiect câștigător din domeniul medical – RESTORE – are ca obiect de studiu medicina regenerativă și tratamentul imunologic țintit în bolile oncologice. Obiectivul acestui proiect este de a contribui la dezvoltarea unei noi clase de tratamente oncologice, care se bazează pe introducerea de ADN sintetic în organism pentru a vindeca anumite boli. Alte direcții de cercetare vizează crearea de țesuturi sau organe pornind de la ADN-ul pacientului și înlocuirea celor afectate de boală.

Inițiatorii proiectelor câștigătoare vor avea un an la dispoziție să pregătească viitoare agende de cercetare în direcțiile propuse. Din acestea se vor selecta și temele programului viitor de cercetare și inovație al Uniunii Europene, Orizont 2021-2027.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.