Toate laboratoarele care efectuează teste PCR ar putea utiliza o nouă metodă descoperită de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC) pentru a identifica noua tulpină Omicron, fără a fi nevoie de o secvențiere costisitoare și consumatoare de timp, a anunțat, miercuri, Executivul European într-un comunicat oficial.
Noua metodă PCR s-a dovedit a fi foarte eficientă în testele specifice Omicron efectuate de JRC.
„Acest lucru înseamnă, în practică, că metoda oferă posibilitatea oricărui laborator care utilizează tehnologia PCR standard de a identifica varianta Omicron rapid și fără a fi nevoie de o secvențiere consumatoare de timp. Reactivul modificat dezvoltat de JRC poate fi comandat de către furnizorii obișnuiți ai testului PCR și poate fi implementat rapid. Orice laborator care efectuează astăzi teste PCR va putea să se adapteze rapid. Această nouă metodă va fi prezentată astăzi statelor membre în cadrul Comitetului pentru securitate sanitară”, a transmis Executivul.
„Această nouă metodă oferă oportunități pentru detectarea mai rapidă și mai ieftină a Omicron și va permite o mai bună urmărire a noii variante răspândite în UE și în întreaga lume. Știința s-a dovedit a fi o componentă esențială în lupta noastră împotriva COVID-19. Sunt recunoscător pentru munca neobosită a tuturor oamenilor de știință în timpul acestei pandemii și dincolo de ea”, a declarat comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare, Mariya Gabriel.
Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că „pentru a continua să combatem COVID-19, avem nevoie de cele mai eficiente și actualizate instrumente oferite de știință”.
„Având în vedere răspândirea rapidă a unor variante mai transmisibile, cum ar fi Omicron, necesitatea unor diagnostice precise este mai importantă ca niciodată. Noua metodologie de testare prezentată astăzi de către Centrul nostru comun de cercetare va contribui la asigurarea unei detecții mai rapide a variantei Omicron și la reducerea sarcinii asupra capacităților de secvențiere ale statelor membre. În acest fel, putem înțelege mai bine răspândirea Omicron, putem izola cazurile mai eficient și putem reduce presiunea deja semnificativă asupra sistemelor noastre de sănătate”, a mai spus comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.