Comisia Europeană aprobă combinația venetoclax/rituximab pentru pacienții cu leucemie limfocitară cronică refractară la tratament

AbbVie

Compania AbbVie a primit aprobarea Comisiei Europene pentru indicația terapeutică a combinației de venetoclax și rituximab timp de 24 de luni în tratamentul pacienților cu leucemie limfocitară cronică refractară la tratament sau cu recădere după cel puțin o altă terapie.

Rituximab este un anticorp monoclonal himeric anti-CD20, o proteină de pe suprafața limfocitelor B. Prin legarea de CD20, anticorpul declanșează un proces ce duce la moarte celulară. Pentru rituximab există deja în Uniunea Europeană medicamentul original și mai multe variante generice.

Venetoclax (Venclyxto/AbbVie) este un medicament inovator, primul din clasa sa, care se leagă și inhibă selectiv proteina BCL-2 (B-cell lymphoma-2). Acumularea de BCL-2 împiedică moartea sau distrugerea celulelor neoplazice. Medicamentul este deja aprobat pentru uz uman în peste 50 de țări.

Decizia Comisiei Europene vine în urma avizului pozitiv emis de Agenția Europeană a Medicamentului, în septembrie 2018, prin care a fost aprobată această nouă indicație terapeutică. Decizia are la bază rezultatele obținute de combinația venetoclax/rituximab în comparație cu combinația bendamustină/rituximab în studiul clinic de fază 3 MURANO. Rezultatele au fost publicate în martie 2018, în New England Journal of Medicine.

Tratamentul cu venetoclax și rituximab nu este lipsit de riscuri și de efecte secundare. Dintre complicații, cea mai gravă este reprezentată de sindromul de liză tumorală, care poate avea inclusiv consecințe fatale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.