Comisia Europeană autorizează extinderea indicațiilor terapeutice pentru un medicament recomandat în limfomul Hodgkin

Compania farmaceutică Takeda anunță că medicamentul Adcetris (brentuximab vedotin) a fost autorizat de Comisia Europeană și pentru tratamentul pacienților cu limfom Hodgkin stadiul IV CD30+ anterior netratați, în combinație cu AVD (adriamicină, vinblastină și dacarbazină). Recomandarea de extindere a indicațiilor pentru Adcetris fusese anunțată de Agenția Europeană a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie 2018.

 

Tratament eficace, dar cu riscuri

 

Adcetris este un conjugat anticorp–medicament compus dintr-un anticorp monoclonal anti-CD30 atașat, printr-o legătură ce poate fi desfăcută de proteaze, de un agent disruptor microtubular, monometil auristatin E (MMAE). Sistemul conjugat este stabil în circulație, dar eliberează MMAE odată cu internalizarea sa în celulele CD30-pozitive.

Decizia se bazează pe rezultatele obținute în studiul ECHELON-1, în care combinația aprobată acum a fost comparată cu combinația ABVD (adriamicină, bleomicină, vinblastină și dacarbazină), dovedind eficacitate semnificativ mai bună (reducere cu 23% a riscului de progresie a bolii, deces sau necesitate de tratament oncologic adițional).

Riscurile tratamentului au fost, la peste 15% din pacienții tratați, neutropenie (efectul advers cel mai grav), constipație, vărsături, fatigabilitate, neuropatie senzorială periferică, diaree, neuropatie periferică, durere abdominală și stomatită.

 

Indicațiile tratamentului cu Adcetris

 

Prin decizia Comisiei Europene, combinația Adcetris + AVD pentru pacienții cu limfom Hodgkin stadiul IV CD30+ anterior netratați este acum indicată în statele membre ale Uniunii Europene și în statele din Spațiul Economic European.

Adcetris a primit condiționat, în octombrie 2012, autorizație de punere pe piață, din partea Comisiei Europene. În prezent, are următoarele indicații: tratamentul adulților cu limfom Hodgkin CD30+ refractar sau cu recăderi după ASCT sau după cel puțin alte două cure atunci când ASCT sau chimioterapia cu agenți multipli nu sunt posibile; tratamentul adulților cu limfom anaplastic sistemic cu celule mari cu recăderi sau refractar la tratament; tratamentul adulților cu limfom Hodgkin CD30+ cu risc crescut de recăderi sau progresie a bolii după ASCT; tratamentul adulților cu limfom cutanat cu limfocite T CD30+ după cel puțin un tratament sistemic; tratamentul adulților cu limfom Hodgkin stadiul IV CD30+ anterior netratați, în combinație cu AVD

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.