Comisia Europeană: Certificatul digital UE privind COVID-19, valabil maximum 9 luni de la schema inițială de vaccinare, în lipsa dozei booster

De la 1 februarie, sunt aplicate noi norme pentru certificatul digital al UE privind COVID-19. Comisia Europeană a hotărât pe 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim nouă luni, dacă persoana nu are doza de rapel (booster) a vaccinului anti-COVID-19. Astfel, statele membre vor trebui să se conformeze cu aceste reguli pentru a permite călătoriile fără restricții în cadrul UE. Perioada de valabilitate se calculează de la ultima doză de vaccin.

„De mâine, 1 februarie, noile reguli încep să se aplice pe o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele UE digitale de vaccinare COVID utilizate pentru călătoriile în interiorul UE. În conformitate cu noile reguli, stabilite în Actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei primare de vaccinare. Pentru un vaccin cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și singura injecție. Pentru un vaccin cu două doze, înseamnă 270 de zile de la a doua vaccinare sau, în conformitate cu strategia națională de vaccinare, prima și singura injectare după ce s-a recuperat de la virus. Statele membre nu ar trebui să prevadă o perioadă diferită de acceptare în scopul călătoriilor în cadrul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Perioada standard de valabilitate nu se aplică certificatelor pentru doza booster.

„Începând de mâine, va exista o regulă la nivelul UE cu privire la cât timp trebuie să fie acceptate certificatele de vaccinare pentru seria primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea protecției vaccinului și subliniază importanța administrării unei vaccinări de rapel. Sprijinită de experții Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare la această regulă”, a declarat Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Potrivit comunicatului citat, aceste reguli se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica reguli diferite atunci când utilizează certificatul digital UE COVID într-un context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

„După cum s-a clarificat deja în decembrie, rapelurile se vor înregistra astfel: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primară cu 2 doze; 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doza unică, sau pentru o doză dintr-un vaccin cu 2 doze administrat unei persoane vindecate. Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura o distincție între dozele de rapel și situația vaccinării complete”, mai arată sursa citată.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital COVID-19, dar, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la vaccinarea cu schema completă şi nu au doza booster.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.