Comisia Europeană anunță că va continua, pentru al treilea an consecutiv, programul pentru o hrană sănătoasă în școli. Astfel, României i s-au alocat 18 milioane de euro.
Mai exact, este vorba despre 17,66 milioane de euro, dintre care 6,86 milioane sunt destinate consumului de fructe și legume și 10,8 milioane sunt destinate programului de distribuire de lapte și produse lactate. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Scopul programului UE pentru școli este promovarea unei alimentații sănătoase și a unor regimuri alimentare echilibrate, prin distribuirea de fructe, legume și produse lactate și prin propunerea, totodată, a unor programe educaționale referitoare la agricultură și la o nutriție adecvată.
O tradiție sănătoasă
Programul pentru școli a ajuns deja la al treilea an, iar statisticile arată că peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program în anul școlar 2017-2018 la nivelul blocului comunitar, această cifră reprezentând 20 % din copiii din întreaga Uniune Europeană.
„Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă este importantă. Grație programului UE pentru școli, tinerii noștri cetățeni nu doar se vor bucura de produse europene de calitate, ci vor învăța, totodată, despre nutriție, agricultură și producția de alimente, cu munca grea pe care o implică aceasta din urmă”, a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.
În fiecare an școlar, acestui program i se alocă o sumă totală de 250 de milioane de euro. Pentru 2019-2020, au fost alocate 145 de milioane de euro pentru fructe și legume și 105 milioane de euro pentru lapte și produse lactate. Deși participarea la program este facultativă, toate statele membre ale UE au ales să participe, fie la o parte a programului, fie la întregul program.
Programul a fost demarat după ce autoritățile de la Bruxelles au constatat că, în Uniunea Europeană, consumul de fructe și legume proaspete și de lapte nu respectă recomandările nutriționale internaționale sau naționale. Pe de altă parte, consumul de alimente procesate, adesea bogate în zahăr, sare, grăsimi sau aditivi, este în creștere.