Comisia Europeană: digitalizarea va revoluționa sistemele de sănătate

strategii-in-sanatate

Comisia Europeană a găzduit la Bruxelles o discuție la nivel înalt pe tema transformării digitale în sănătate. Comisarul european pentru economie digitală și societate, Mariya Gabriel, și directorul general al Directoratului pentru rețele de comunicare, conținut și tehnologie din cadrul Comisiei Europene, Roberto Viola, s-au întâlnit cu acest prilej cu reprezentanți ai industriei tehnologiilor medicale din întreaga Europă, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

 

Tehnologia va schimba fața medicinei

 

Participanții la masa rotundă au făcut schimb de opinii și viziuni cu privire la un viitor în care tehnologia va schimba complet fața medicinei și a sistemelor de sănătate din Europa. Reprezentanții Comisiei Europene au cerut invitaților – reprezentanți ai celor mai mari companii din sectorul tehnologiilor medicale – să explice cum poate tehnologia să contribuie la revoluționarea sistemelor medicale în prezent și în viitor și care sunt pașii care trebuie făcuți către o sănătate europeană digitalizată.

Tehnologiile digitale, prezente tot mai mult în societate modernă, aduc cu ele oportunitatea de a revoluționa întregul sector sanitar și de a marca tranziția către un sistem de îngrijire bazat pe pacienți. Însă sectorul sanitar nu poate beneficia încă de aceste oportunități datorită fragmentării pieței și a lipsei de interoperabilitate a diferitelor sisteme sanitare sau chiar a diferitelor sectoare din cadrul aceluiași sistem. Mai mult, aderarea la soluții digitale în sănătate nu este una rapidă, iar viteza cu care aceste soluții sunt adoptate variază mult între statele membre. Despre aceste subiecte s-a discutat pe larg la masa rotundă.

 

Interoperabilitatea transfrontalieră

 

Una din temele principale pe agenda de discuții a întâlnirii a vizat provocările și oportunitățile interoperabilității transfrontaliere a sistemelor de date și de informații medicale. Planurile Comisiei Europene vizează emiterea unei recomandări pentru stabilirea unui format agreat care să permită transmiterea dosarelor electronice de sănătate ale pacienților europeni.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, tehnologiile medicale vor aduce beneficii importante pacienților, oferind diagnostice mai rapide și tratamente optimizate, dar vor contribui și la sustenabilitatea noilor sisteme de sănătate. În cadrul evenimentului, reprezentanții sectorului tehnologiilor medicale și-au luat angajamentul de a colabora cu autoritățile și reprezentanții Comisiei Europene pentru a asigura progresul în cercetare, infrastructuri digitale, interoperabilitatea bazelor de date, conectivitate și securitatea datelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.