Comisia Europeană, discuții preliminare cu Sanofi pentru ca statele UE să poată achiziționa un potențial vaccin împotriva COVID-19

Comisia Europeană a încheiat vineri discuţiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit aceleiași surse, contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul. Odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva coronavirusului, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor ţărilor membre ale UE.

CE precizează că va continua discuţiile cu alţi producători de vaccinuri.

„Comisia Europeană face tot posibilul pentru a se asigura că cetăţenii europeni au acces rapid la un vaccin care este sigur şi îi protejează împotriva COVID-19. Etapa realizată astăzi cu Sanofi este o primă piatră de temelie a unei strategii europene în materie de vaccinuri mult mai cuprinzătoare. Vor urma mai multe informaţii, în curând. Suntem angajaţi în discuţii avansate cu alte câteva societăţi. Cu toate că nu ştim, astăzi, care este vaccinul care se va dovedi a fi cel mai eficace în cele din urmă, Europa investeşte într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, pe baza diferitelor tipuri de tehnologii. Această strategie ne sporeşte şansele de a obţine rapid un remediu eficace împotriva virusului. Un vaccin ar fi un adevărat bun global. Ne angajăm să sprijinim accesul inclusiv pentru ţările mai vulnerabile, pentru ca acestea să poată ieşi din această criză”, a declarat preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen.

Vaccinul, cea mai sigură strategie pentru ieşirea din criză

La rândul său, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că cea mai sigură strategie pentru ieşirea din criză ar fi un vaccin eficient şi sigur împotriva COVID-19.

„Un vaccin eficient şi sigur împotriva COVID-19 reprezintă strategia cea mai sigură de ieşire din criză.Din acest motiv, am negociat o abordare unitară la nivelul UE în ceea ce priveşte dozele de vaccinuri promiţătoare disponibile în ultimele săptămâni. Anunţul de astăzi cu privire la încheierea discuţiilor preliminare cu Sanofi este primul pas important în direcţia asigurării unui acces egal la vaccin pentru cetăţenii noştri”, a afirmat Stella Kyriakides

Potrivit aceleiași surse, discuţiile preliminare încheiate vineri sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

De asemenea, Comisia Europeană se va asigura că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obţine, oriunde în lume şi nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă.

Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acţiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19 şi pentru efortul global de redresare, se arată în același comunicat.

Comisia mai este dispusă să studieze împreună cu partenerii internaţionali dacă un număr semnificativ de ţări ar accepta să mobilizeze împreună resurse pentru rezervarea în comun a vaccinurilor viitoare de la întreprinderile producătoare, nu doar pentru utilizarea proprie, ci şi pentru ţările cu venituri mici şi medii. Ţările cu venituri ridicate ar putea acţiona ca un grup incluziv de cumpărători internaţionali, accelerând astfel dezvoltarea unor vaccinuri sigure şi eficace şi maximizând posibilităţile de acces la vaccinuri pentru toţi cei care au nevoie de acestea în întreaga lume.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării şi distribuirii de vaccinuri eficiente şi sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia ar finanţa o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma angajamentelor prealabile de achiziţie. Finanţarea acordată ar fi considerată drept acont pentru vaccinurile care vor fi achiziţionate efectiv de către statele membre.

Întrucât costul ridicat şi rata ridicată de eşec fac ca investirea într-un vaccin COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite, prin urmare, realizarea unor investiţii care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate.

Pentru vaccinul candidat produs de Sanofi, urmează să se solicite de la EMA o autorizaţie de introducere pe piaţă în iunie 2021, după ce studiile clinice de fază III ar indica declanşarea unui răspuns imunitar promiţător.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.