Comisia Europeană investește 16 milioane de euro pentru a dezvolta aplicațiile robotice în sănătate

Comisia Europeană a alocat 16 milioane de europentru hub-uri de inovație digitală în patru domenii: sănătate, inspecția și întreținerea infrastructurii, producția de hrană prin agricultură (agri-food) și producția „agilă” (abilitatea de a satisface nevoile consumatorilor mai repede decât concurența).

Rețea paneuropeană

Proiectul DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics), de robotică în sănătate, finanțat printr-un grant Orizont 2020, va dezvolta o rețea paneuropeană de hub-uri de inovație digitală specializate în robotică pentru sănătate. Rețeaua va viza dezvoltarea de servicii care să aducă laolaltă oamenii de afaceri și actorii din sistemul de sănătate, pentru a dezvolta produse și servicii inovative pentru piața de servicii de sănătate.

Consorțiul DIH-HERO va fi coordonat științific de cercetători de la Universitatea Twente (Olanda) și din el vor face parte 17 centre regionale, care vor acționa, la rândul lor, ca hub-uri ce conectează propriile rețele regionale și expertiza locală în inovație pentru sănătate.

Vor fi create astfel căi de comunicare pentru prevenție, diagnostic, tratament și îngrijiri pe termen lung, dar și pentru alte aspecte ce țin de logistica spitalelor sau de serviciile clinice. Hub-urile vor include inovația în robotică pentru îngrijiri la domiciliu și spitalicești, vizând îmbătrânirea sănătoasă și îngrijiri adresate vârstnicilor. Se speră că proiectul DIH-HERO va crește utilizarea roboticii, va crea lanțuri de furnizori și aprovizionare și va coordona accesul la tehnologie, resurse și platforme deschise.

Peste opt milioane de euro pentru companii

Coordonatorul proiectului, profesorul Stefano Stramigioli, de la Universitatea Twente, explică: „Calea pentru introducerea inovației medicale în practica clinică este una dificilă, consumatoare de timp și care necesită investiții substanțiale. Implică studii clinice, dezvoltarea unor metode eficiente de producție, găsirea de investitori, crearea unei companii și a unor lanțuri de distribuție, pentru a enumera doar câțiva pași. În plus, numeroși actori sunt implicați în diverse inovații în robotică. Prin proiectul DIH-HERO, ne asigurăm că toți aceștia se întăresc și se completează acolo unde este posibil”.

Din 16 milioane de euro finanțare, mai mult de jumătate vor ajunge la companiile comerciale implicate în proiect, pentru a sprijini eforturile lor de dezvoltare și implementare a tehnologiilor digitale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.