Comisia Europeană și OMS, apel global pentru vaccinare

Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății și-au unit forțele pentru a promova beneficiile vaccinurilor. Cele două instituții au organizat la Bruxelles primul Summit Mondial privind vaccinarea, al cărui scop a fost de a accelera acțiunile la nivel mondial pentru combaterea răspândirii bolilor care pot fi prevenite prin imunizare și pentru a pleda împotriva dezinformării cu privire la vaccinuri.

„Este inadmisibil ca, într-o lume atât de dezvoltată ca a noastră, să mai existe copii care mor de boli ce ar fi trebuit să fie de mult eradicate în Europa. Mai grav decât atât, dispunem de soluția necesară, dar ea nu este utilizată la capacitate maximă. Prin vaccinare, se previn deja 2-3 milioane de decese pe an și s-ar putea preveni încă 1,5 milioane dacă s-ar ameliora sfera de acoperire la nivel global a vaccinării. Summitul de astăzi este o ocazie de a remedia această lacună. Comisia va continua să colaboreze cu statele membre ale UE în eforturile lor naționale și cu partenerii noștri care ne sunt astăzi alături. Avem de-a face cu o provocare globală pe care trebuie să o abordăm împreună, acum”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, completat de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

„După mulți ani de progrese, ne aflăm într-un moment critic. Rujeola revine puternic, în timp ce 1 din 10 copii nu profită încă de vaccinurile esențiale ale copilăriei,” a afirmat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Putem și trebuie să revenim pe drumul cel bun. Acest lucru poate fi realizat numai asigurându-ne că oricine poate beneficia de puterea vaccinurilor – și numai dacă guvernele și partenerii investesc în imunizare ca drept universal și ca bun social. Acum este momentul să intensificăm eforturile de sprijinire a vaccinării ca element central al sănătății pentru toți”, a mai afirmat oficialul OMS.

În ultimii 3 ani, 7 țări, dintre care 4 în regiunea europeană, și-au pierdut statutul de eliminare a rujeolei. Apariția unor noi focare reprezintă rezultatul direct al unor lacune în ceea ce privește rata de vaccinare, inclusiv în rândul adolescenților și al adulților care nu au fost niciodată vaccinați complet. Pentru a elimina în mod eficace lacunele în materie de vaccinare, summitul abordează multiplele obstacole din calea vaccinării, inclusiv drepturile, reglementările și accesibilitatea, disponibilitatea, calitatea și caracterul practic al serviciilor de vaccinare; normele, valorile și sprijinul social și cultural; motivația, atitudinile, precum și cunoștințele și aptitudinile individuale.

Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au solicitat, de asemenea, un sprijin puternic din partea Alianței Mondiale pentru Vaccinuri și Imunizare. GAVI joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor în materie de vaccinare globală în țările lumii cu cele mai puține resurse.

De asemenea, pe ordinea de zi a Summitului mondial privind vaccinarea se află noile modele și oportunități de accelerare a dezvoltării vaccinurilor, precum și modalitățile prin care să se garanteze că imunizarea este o prioritate a sănătății publice și un drept universal.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.