România va putea folosi, în curând, plasma pe care o colectează, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Acest lucru se va întâmpla după înființarea a două centre de colectare a plasmei, în nordul și în sudul țării, proiect realizat cu sprijinul Comisiei Europene.
„Ieri, Ministerul Sănătății a aplicat pentru accesarea a 500.000 de euro din fonduri europene în cadrul Serviciului de Sprijin pentru Reforme Structurale pentru elaborarea planului de reorganizare a sistemului de transfuzii, termenul de implementare fiind 16,5 luni de la aprobare. În urma acestei reorganizări, vor crește capacitățile sistemului de transfuzie, inclusiv ale posibilității de a colecta plasmă.
Experții Comisiei Europene ne vor acorda sprijinul în (n.red: înființarea a) două centre pilot de colectare a plasmei. Aceste centre pilot vor fi organizate în două centre de transfuzii din două zone geografice în care accesul pacienților are grade diferite de dificultate. Proiectele vor fi supravegheate de către experții străini care vor contribui la perfecționarea acestor centre în scopul de a fi replicate apoi în țară”, a declarat Sorina Pintea la dezbaterea privind colectarea și procesarea de plasmă umană pentru fabricarea de medicamente Plasmă pentru România, eveniment organizat de ARPID – Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.
Sorina Pintea a adăugat că, vineri, Ministerul Sănătății va supune spre aprobare o ordonanță de urgență de modificare a legii 282 privind transfuzia, care va face legătura între legislație și un proiect de construcție a unei bănci de plasmă și sânge în București.
„Asta înseamnă, practic, că s-a dat undă verde demarării proiectului construcţiei acestei bănci de sânge şi plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât ea să poată fi fracţionată şi să asigure pentru România necesarul de imunoglobulină şi produse derivate din plasmă necesare pacienţilor. Îmi este greu să vă dau termene, aşa cum vă spuneam e un proiect estimat la 854 de milioane, studiul de fundamentare este făcut de către Comisia Naţională de Prognoză”, a dat ea asigurări.
Începând din vara anului 2017 până în primăvara anului 2018, România s-a confruntat cu o criză a imunoglobulinei. O astfel de situație s-ar putea repeta oricând, în contextul în care, la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, în anul 2030, 40% dintre pacienții care au nevoie de imunoglobulină nu vor mai avea acces la tratament. Și asta deoarece companiile producătoare nu vor avea materie primă.