Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat componența Comitetului consultativ de experți pentru dezvoltarea unor standarde globale pentru supravegherea și guvernarea editării genomului uman.
Rolul comitetului este de a examina provocările științifice, etice, sociale și legale asociate cu editarea genomului uman și de a emite recomandări privind mecanismele de reglementare ale acestor activități.
Un comitet prezidat în parteneriat de un medic și un judecător
Comitetul este alcătuit din 18 membri. Copreședinți sunt Edwin Cameron și Margaret Ann Hamburg – un judecător și un medic.
Margaret Ann Hamburg (SUA) este medic și o personalitate în domeniul sănătății publice. Este secretar extern al Academiei Naționale de Medicină din SUA, având rolul de consilier în politici internaționale și ofițer de legătură cu celelalte academii de medicină din lume. Este și chairman în consiliul Asociației americane pentru progres în știință (AAAS). În trecut, Margaret Ann Hamburg a fost comisar FDA, rol în care a promovat știința reglementării și a susținut modernizarea platformelor de reglementare.
Edwin Cameron este judecător în cadrul curții constituționale a Africii de Sud – cel mai înalt for juridic. A fost un adversar al apartheidului și a militat pentru drepturile omului. În 1994, a fost numit judecător de președintele Nelson Mandela. Munca sa în sprijinul drepturilor omului i-a adus numeroase distincții internaționale. Printre acestea se numără o distincție specială din partea baroului Angliei și Țării Galilor pentru „contribuții la jurisprudența internațională și protecția drepturilor omului”.
Niciun pionier al tehnologiei CRISPR
Restul comisiei are următoarea componență: un farmacist clinician (Mohammed Alquwaizani, SUA), un profesor de genetică (Ewa Bartnik, Polonia), un filosof al bioeticii (Françoise Baylis, Canada), un medic și profesor de etică în medicină și tehnologii medicale (Alena M. Buyx, Germania), un profesor emerit de bioetică (R. Alta Charo, SUA), un neurolog și cercetător (Hervé Chneiweiss, Franța), un profesor de bioetică (Jantina de Vries, Africa de Sud), un avocat și doctor în cercetare medicală (Cynthia Holland, Australia), un biolog și cercetător în domeniul celulelor stem (Maneesha Inamdar, India), un profesor de etică biomedicală și politici publice (Kazuto Kato, Japonia), un șef de laborator de genetică (Robin Lovell-Badge, Marea Britanie), un expert în geopolitică și tehnologii ale viitorului (Jamie Metzl, SUA), un profesor de drept constituțional (Ana Sánchez Urrutia, Panama), un profesor de biologie moleculară și genetică (Jacques Simpore, Burkina Faso), un profesor de genetică și biochimie (Anne Muigai, Kenya) și un filosof al bioeticii (Xiaomei Zhai, China).
Trebuie menționat că, din componența comitetului, nu face parte niciunul din oamenii de știință recunoscuți pe plan internațional drept pionieri în elaborarea tehnologiei de editare genetică CRISPR, precum Jennifer Doudna, Emmanuelle Charpentier sau Feng Zhang.
Prima întâlnire a comitetului va avea loc în perioada 18-19 martie la Geneva, anunță OMS. Cu acest prilej, grupul va face un sumar al contextului actual din punct de vedere științific, social, politic și legal și va stabili un plan de acțiune pentru următorul an.