Companie farmaceutică, acționată în justiție de guvernul american pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală

Compania farmaceutică Gilead a fost acționată în justiție de guvernul american, prin Department of Health and Human Services (corespondentul federal al unui minister al sănătății), pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Este vorba de patente privind profilaxia pre-expunere (PrEP), deținute de Centrul american pentru controlul și prevenția bolilor (CDC), obținute în 2015 în urma unor cercetări finanțate cu sute de milioane de dolari din banii contribuabililor americani. CDC a demonstrat științific validitatea conceptului de profilaxie pre-expunere (prevenirea infectării cu HIV la persoanele neinfectate care intră în contact cu virusul) prin administrarea unei combinații de emtricitabină și tenofovir, medicamente aprobate anterior pentru tratamentul infecției cu HIV, în combinații cu alte medicamente. După publicarea rezultatelor din cercetare, CDC a înregistrat patru patente privind PrEP.

Medicamentele Truvada (emtricitabină/tenofovir disoproxil fumarat) și Descovy (emtricitabină/tenofovir alafenamidă) produse de Gilead au primit autorizarea FDA de a fi utilizate în PrEP în urma cercetărilor realizate de CDC. Prin indicația în PrEP, vânzările celor două medicamente au crescut considerabil, ajungând la 3 miliarde de dolari în 2018 pentru Truvada. În același timp, conform STAT News, compania farmaceutică a crescut prețurile de comercializare. De la 650 de dolari cât costa tratamentul pentru o lună în 2004, prețul a sărit la 1.159 de dolari în 2012, după autorizarea pentru PrEP. În prezent, prețul pentru PrEP este de 1.750 de dolari pentru o lună. Motivele invocate de Gilead pentru creșterea continuă a prețurilor au fost că astfel pot susține cercetarea în continuare.

Prin politica de creștere a prețurilor, compania a scăzut accesibilitatea medicamentelor pentru cei care au nevoie de acestea, totodată refuzând să încheie vreo înțelegere financiară cu CDC pentru patentele înregistrate de autoritatea americană. Politica acestei companii a fost criticată de activiștii din domeniul HIV/SIDA, care au arătat că guvernul american ar trebui să primească o compensare pentru patentele pe care le deține, banii putând fi folosiți pentru a face accesibile medicamentele în cauză tocmai pentru grupurile cele mai vulnerabile, a căror putere financiară este cea mai redusă.

În luna august a acestui an, compania Gilead a sesizat U.S. Patent and Trademark Office, contestând validitatea patentelor deținute de CDC pentru PrEP.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.