Compartiment de terapie intensivă pentru copii la Spitalul de Urgență Satu Mare

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare va avea un compartiment de terapie intensivă pentru copii, care va fi realizat printr-un proiect cu finanţarea europeană. Proiectul este realizat împreună cu Spitalul Regional pentru Copii din Mukachevo, din Ucraina, iar finanţarea este obţinută prin Programul de cooperare transfrontalieră dintre România, Ungaria, Ucraina şi Slovacia, a declarat managerul SJU Satu Mare, Adrian Marc, potrivit Agerpres.

Pe perioada proiectului vor avea loc mai multe schimburi de experienţă între medicii din cele două spitale, care vor fi instruiți şi se va achiziţiona aparatură medicală pentru cele două unităţi.

„La Satu Mare vor fi cumpărate cinci kit-uri de ventilaţie pentru terapia intensivă a adultului şi nou-născutului. Un kit de ventilaţie se compune din ventilator, monitor, injectomat, infuzomat, pat de reanimare special pentru pacienţii aflaţi în stare critică, echipament medical specific pentru secţia de neonatologie, incubatoare şi dispozitive în anexă pentru nou-născuţi, respectiv echipamente pentru asistenţa în regim de urgenţă a copiilor pentru camera de gardă din Tăşnad, care este punctul de urgenţă al localităţii. Noi sperăm ca prin aceste echipamente să reuşim să creştem calitatea actului medical. Aceste echipamente sunt tot timpul necesare, apar noi configurări tehnologice, noi parametri în îngrijirea bolnavilor, care, dacă nu sunt asistaţi tehnic de echipamente şi dispozitive corespunzătoare, scad în eficienţă”, a precizat Adrian Marc.

O parte dintre echipamente va rămâne la SJU, iar o parte va ajunge la spitalul din Tăşnad.

„Acest demers trebui început cu updatarea structurii medicale a spitalului, care va avea un segment specializat pe terapia intensivă a nou-născuţilor. Terapia intensivă a nou-născuţilor este un segment foarte sensibil şi, practic, este o specializare distinctă în cadrul specialităţii terapie intensivă. Acest lucru se va realiza în comun între secţia de Terapie Intensivă, respectiv secţia de Neonatologie, pentru că anumite servicii medicale pe partea de terapie intensivă se desfăşoară deja în secţia de Neonatologie, vorbim de născuţii prematuri, care sunt asistaţi pe Terapie Intensivă în acele incubatoare speciale”, a mai spus Marc.

În prezent, nou-născuţii în stare gravă sunt transportaţi la un spital din Oradea.

Valoarea totală a proiectului este de 1,1 milioane euro, din care 90% reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Spitalul Judeţean Satu Mare va primi 495 de mii de euro, pentru care trebuie să asigure o cofinanţare de 82.500 de euro.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.