Concluziile Aspen Healthcare Forum, un eveniment dedicat dezvoltării şi implementării programelor de sănătate și îmbunătățirii asistenţei medicale din România

Aspen Healthcare Forum

Îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate din România, nevoile sistemului sanitar, necesitatea găsirii unor soluţii sustenabile pentru problemele din sistemul de sănătate, dar şi identificarea şi realizarea unui consens privind priorităţile pentru domeniul sănătăţii în contextul preluării de către România, de la 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, a preşedinţiei Consiliului UE au fost câteva dintre temele abordate în cadrul celei de a VI-a ediţii a Aspen Healthcare Forum, desfăşurat în data de 24 octombrie 2017 la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Evenimentul a reunit oficiali şi factori de decizie din domeniul sănătăţii, experţi naţionali şi internaţionali specializaţi în politici de sănătate, dar şi specialişti în tehnologii medicale şi din industria farmaceutică.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, a declarat: „Este important ca la sfârşitul acestei întâlniri să conturăm zece idei. Problemele din sănătate sunt multe şi nu pot fi rezolvate peste noapte. Dar dacă identificăm zece probleme, zece soluții pentru aceste probleme, cred că este un pas înainte. (…) Reforma în sănătate este un proces continuu. (…) În sănătate apar mereu noi provocări şi acestea apar nu doar în România, ci şi în alte state cum ar fi Marea Britanie, Italia, Franța etc. (…) Însă ne dorim ca pacientul român să fie tratat la fel ca pacientul european.”

Referitor la preluarea preşedinției Consiliului UE de către Romania, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a precizat: „România poate să ridice pretenția de a vorbi despre sănătate pe plan european, pentru că e important să conştientizăm că pot exista soluţii europene la problemele de sănătate.”

De asemenea, conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale a atenţionat că „preluarea preşedinției este o oportunitate extraordinară pentru România şi putem demonstra că putem avea planuri concrete şi sustenabile şi că avem capacitatea de a le pune în aplicare. (…) Vă propun să ne unim forțele pentru a ne dovedi nouă şi Uniunii Europene că ţara noastră este un pilon european important într-un moment de cumpănă.”

În cadrul evenimentului s-a pus accent şi pe medicina omului sănătos, dar şi pe prevenţie.

„Se vorbeşte foarte mult de finanțare, de buget, de listele de medicamente compensate şi gratuite etc, dar se vorbeşte foarte puţin despre medicina omului sănătos. (…) Cred că avem o abordare nu tocmai „sănătoasă” pentru că ne referim mai mult la boală şi mai puţin la bolnav. Trebuie să ne orientăm atenţia pe medicina omului sănătos, iar dacă vom face acest lucru probabil vom face ca şi sistemul de sănătate să fie unul mai sustenabil.”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Vorbim foarte mult despre prevenţie. Ştim că cel mai bun doctor este cel care tratează boala. Dar n-am identificat încă un panaceu pentru prevenţie. Cred că sportul trebuie pus pe primul loc atunci când vine vorba de prevenţie”, a adăugat preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.