Cercetătorii de la Houston Methodist Hospital au realizat primul studiu în care s-a analizat structura noului coronavirus din două valuri de infecție din Houston, un oraș cu 7 milioane de locuitori. Concluzia la care s-a ajuns a fost că o tulpină mai contagioasă au dominat eșantioanele recente, informează Reuters.
În studiu au fost examinați peste 5.000 de genomi de la virus recuperat în cea mai timpurie fază a pandemiei din Houston, dar și dintr-un val mai recent de infecții.
Cercetătorii au putut observa că aproape toate tulpinile din al doilea val au avut o mutație, cunoscută sub numele de D614G, care s-a dovedit a crește numărul de „vârfuri” ale virusului în formă de coroană.
”Vârfurile” sunt elementele care permit virusului să se lege și să infecteze celulele, crescând capacitatea virusului mutant de a infecta celulele, mai scrie Reuters.
Cercetătorii din Houston au spus că pacienții infectați cu această tulpină au avut cantități semnificativ mai mari de virus la diagnosticul inițial. Cu toate acestea, au fost găsite puține dovezi că mutațiile virusului l-au făcut să fie mai letal. S-a observat că severitatea bolii cauzate de noul coronavirus avea legături mai puternice cu afecțiunile medicale de bază ale pacienților și cu genetica lor.
Totodată, cercetătorii au mai concluzionat că este posibil ca mutațiile suferite de virus se schimbă pentru a se sustrage răspunsului imun al organismului.
Postrivit studiilor anterioare, noul coronavirus evoluează pe măsură ce se adaptează la gazdele sale umane, mai scrie Reuters.
Studiul din Houston încă nu a fost revizuit de experții externi.