Conf. dr. Adela Cojan, președinte CNAS: Pacientul român nu ar trebui să fie nevoit să aibă noroc ca să rămână în viață

Supraviețuirea pacientului român nu trebuie să țină de noroc. Este mesajul transmis de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conf. dr. Adela Cojan.

”Trebuie să fim foarte atenți la educație. Specialiștii au dovedit că, cu cât este mai mică vârsta debutului tabagismului, crește riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar, la fel și numărul de țigări fumate sau durata tabagismului influențează enorm acest risc. Ne-am aliniat măsurilor legislative europene antifumat, chiar dacă mai avem de lucrat. Trebuie să ne aliniem și celor fiscale. În alte țări prin astfel de măsuri a scăzut numărul tinerilor care fumează”, a spus președintele CNAS.

”În ceea ce privește finanțarea programelor naționale de oncologie, vreau să vă precizez că 90% din banii destinați acestora sunt dedicați pentru decontarea medicamentelor, 2% radioterapiei, 0,5% pentru investigațiile de înaltă performanță. Am fost foarte neplăcut impresionată de povestea pacientei care zice ca a avut noroc sa rămână în viața. Pacientul român nu ar trebui sa aibă noroc sa rămână în viață, ci să vină cu toată încrederea către sistemul de sănătate”, a adăugat Adela Cojan.

Cancerul pulmonar este responsabil de cel mai mare număr de îmbolnăviri prin cancer în România: 13,6% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în 2018. Această maladie este, în același timp, principala cauză de mortalitate prin cancer în țara noastră, însumând în 2018 20,2% din totalul deceselor atribuite cancerului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.