Conf. dr. Adriana Pistol (MS): În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade

Acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant în România în ultimii zece ani, a declarat, luni, conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DiTePer – difterie, tetanos şi tuse convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio – descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescătoare”, a declarat conf. dr. Adriana Pistol.

Astfel, potrivit secretarului de stat, la vaccinul BCG1, acoperirea vaccinală a fost de peste 95% în 2022, în creştere uşoară faţă de 2021, iar pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4 acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Secretarul de stat a subliniat că se fac demersuri pentru compensarea unor produse vaccinale în cazul adulţilor, vizând în mod deosebit persoanelor cu boli cronice, persoanelor vârstnice şi celor care necesită „anumite categorii de vaccinuri în mod special”.

„Punctul de vedere al ECDC şi al nostru, ca minister al Sănătăţii, este că vaccinarea trebuie să se petreacă de-a lungul întregii vieţi. Acest lucru este extrem de important şi noi, adulţii, avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli, mai ales cele care pot să ducă la forme severe şi uneori chiar la decese. Este bine să ne reluăm anumite categorii de vaccinuri în viaţa noastră de adult. (…) Suntem în plin proces de elaborare a listei de vaccinuri care se referă nu numai la cele ale copilăriei, dar şi pentru adulţi, listă care urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade, la care lucrează Comitetul Naţional de Vaccinologie şi care este aproape gata, astfel încât în câteva luni, până în semestrul doi al anului acesta, vom avea pusă în practică această compensare a unor produse vaccinale”, a explicat conf. dr. Adriana Pistol.

Totodată, secretarul de stat a precizat că Ministerul Sănătăţii vizează dezvoltarea de centre comunitare în zonele unde nu există asistenţă medicală şi că acestea vor oferi servicii de vaccinare.

„Avem în plan ca, până jumătatea acestui an, toate aceste produse vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator, aceştia nemaitrebuind să se deplaseze la sediul direcţiilor de sănătate publică să ridice vaccinurile. Acest lucru se va face cu asigurarea tuturor condiţiilor necesare siguranţei vaccinurilor din punct de vedere al temperaturilor de păstrare, transport şi stocare pe parcursul transportului”, a spus conf. dr. Adriana Pistol.

Secretarul de stat a subliniat importanţa momentului în care este administrat vaccinul.

„Este bine să facem vaccinurile atunci când ele sunt recomandate, la vârstele când sunt recomandate, în perioadele anului când sunt recomandate, dacă ne referim la vaccinurile sezoniere. Nu în ultimul rând, comunicarea contează şi, aici, ce vrem să subliniem sunt discuţiile între medic şi pacient, discuţii care trebuie să fie libere, trebuie să facă obiectul de activitate al tuturor medicilor. Această discuţie dintre medic şi pacient va creşte cu certitudine motivaţia tuturor de a se vaccina. Vor înţelege care sunt beneficiile acestei activităţi”, a precizat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.