Spitalele publice din România se confruntă la ora actuală cu numeroase provocări: o infrastructură veche, un flux mare de pacienți, o patologie extrem de grea. Dincolo de aceste aspecte, există dorința reprezentanților corpului medical și a managerilor de a realiza un act medical de calitate, în condițiile date de sistemul sanitar românesc în acest moment. Conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, ne-a explicat cum se poate gestiona eficient un spital public în România astfel încât să furnizeze servicii medicale de calitate și un act medical corect, în ciuda provocărilor sistemului sanitar actual.
Conf. dr. Carmen Orban: Banul trebuie să meargă acolo unde își are utilitate și mă refer la structuri de spital care dețin tot ce trebuie pentru un act medical corect. Degeaba risipim bani în mai multe spitale și nu îi ducem acolo unde există personal medical specializat, medici, asistenți medicali și toată logistica necesară actului medical corect, aparatura și dotarea necesară, medicamente. Eu aș merge pe lucruri centralizate în ceea ce privește sistemul sanitar românesc, nicidecum pe descentralizare, pe platforme administrative comune, pe administrație comună. Este mult mai ușor, atunci când există mai multe spitale la un loc, să ai același aparat administrativ pentru toate și să le gestionezi în comun. Cred că inclusiv costurile ar fi mai mici, procedurile de achiziție ar fi mult mai transparente și mai facile pentru toți. Ne preocupă lipsa acută de personal și există anumite sectoare unde suntem deficitari. Aceasta este o problemă care poate îngreuna actul medical. Suntem foarte puțini, volumul de muncă este imens și încercăm să facem lucrurile atât cât facem față.
Marea majoritate a spitalelor publice din România sunt vechi
Conf. dr. Carmen Orban: Până nu recunoaștem un adevăr pur, acela că majoritatea spitalelor publice din România sunt vechi, pe infrastructuri vechi, degeaba primim bani și renovăm, retușăm, recompartimentăm, redistribuim pe o infrastructură veche care nu va aduce în timp o creștere semnificativă a actului medical. Cerințele sunt mari de la manageri și de la personalul medical, însă pentru asta trebuie să creezi și anumite condiții. Cred că cineva ar trebui să tragă un semnal de alarmă, că ar trebui să se deschidă mai multe centre de transplant, spre exemplu, iar atunci și presiunea pe medici va fi mai mică și probabil că și pacienții vor fi mai mulțumiți. Medicii ar avea mai mult timp să discute cu pacienții, am discuta despre o altă gestionare a timpului, care la noi din nefericire este contra-cronometru, lucrându-se non-stop. Mentenanța la un aparat din Institutul Clinic Fundeni costă evident mult mai mult decât în sistemul privat, ceea ce nu este corect. De ce nu pot negocia și spitalele publice așa cum o fac cele private? Pentru că ne îngrădește legislația, ceea ce presupune o concurență neloială, însă mai mult decât atât, spitalele publice folosesc acel aparat fără pauză, pe când în spitalele private el se folosește, are pauză și un alt ritm de lucru. Aparatele din spitalele publice sunt folosite non-stop. Așa că nu putem compara cele două sisteme.
Activitatea și fondurile în sănătate ar trebui direcționate în România către 20-30 de spitale de bază care să asigure serviciile medicale necesare la nivel național
Conf. dr. Carmen Orban: Corect ar fi să identificăm un număr de spitale pe tot teritoriul țării, care să dețină tot ce trebuie pentru un act medical corect și pe acele spitale, puține, nu multe, să ne străduim să le aducem la standarde cât mai înalte și să le asigurăm o finanțare corectă. Pot fi și exemple de spitale care nu își dovedesc utilitatea. În cazul în care comunitatea locală își dorește acel spital, atunci ar trebui să se implice și să finanțeze acel spital, astfel încât banii de la Casa de Asigurări de Sănătate să fie gestionați corect. Dacă în această țară ar exista 20-30 de spitale foarte bine echipate, dotate atât uman cât și material, ar putea să asigure patologia întregii țări, în timp util. Acea unitatea ar trebui să aibă computer tomograf, angiograf, substanță de contrast, dar și medic, asistentă medicală, toată logistica necesară acordării unui act medical corect. (…) Atât timp cât toți actorii și anume politicieni, factori decidenți, medici, manageri se gândesc că în locul pacientului poate fi o persoană dragă, lucrurile se vor schimba radical. Totul pleacă de la bun simț și de la empatie.
Dezvoltarea infrastructurii IT în sistemul sanitar, o necesitate
Conf. dr. Carmen Orban: Un sistem informatic poate să îți transmită în timp real informațiile. Persoanele interesate de informații corecte și exacte pot sta la capătul acelor informații și pot trage concluziile corecte. (…) Orice sistem informatic este binevenit într-un spital cu următoarea mențiune, ca el să fie făcut în scop real, adică targetul pentru care a fost făcut să și existe, nu doar ca să pară că avem sistem informatic, dar nimeni să nu vadă rezultatele acelor informații.
Spitalele publice din România trebuie să demonstreze că pot furniza un act medical corect
Conf. dr. Carmen Orban: Cred că prin Institutul Clinic Fundeni am demonstrat că un spital de stat foarte greu poate fi și profitabil. Dacă te străduiești poți să faci un spital de stat profitabil și în același timp să asigure și act medical corect. Suntem constrânși de legislație, avem multe constrângeri, dar respectând legislația și făcând eforturi supraomenești și având la dispoziție un aparat medical de excepție poți depăși anumite bariere și poți fi mulțumit de ceea ce faci și asta să te facă să mergi mai departe. Eu întotdeauna am avut un principiu: că trebuie să ne gândim la toți. Și atunci aproape toate secțiile din spital beneficiază de asistență psihologică specializată pentru pacienții lor. Mai mult decât atât, inclusiv aparținătorii pot beneficia de asistență psihologică gratuită. Pentru că patologia cu care se confruntă acest spital este grea și pentru că de multe ori familia trebuie învățată cum să își gestioneze un astfel de pacient.
În România există dorința de a munci și de a realiza un act medical corect. Managerii au datoria de a pune la dispoziția personalului medical ceea ce acesta are nevoie
Conf. dr. Carmen Orban: În această țară există dorință de a munci și de a merge în locuri în care să ai de învățat. Există dorință, preocupare pentru a face un act medical corect. Aceasta este datoria managerului de spital: atât timp cât are un aparat medical corect, să îi asigure logistica necesară pentru un act medical corect. Medicul este cel care decide ce îi trebuie pentru actul medical. Atât timp cât tu îi pui la dispoziție tot ce ți se cere, acel medic poate practica medicina. Prefer o resursă umană bună, motivată, suficientă, chiar dacă nu am ajuns acolo încă și încercăm să gestionăm cât de bine se poate restul. Trebuie să fii ca manager atent la orice. Institutul Clinic Fundeni este un spital foarte mare, cu infrastructură mare, veche, în care pentru un act medical corect ai nevoi. Iar aceste nevoi trebuie luate în calcul.