Conf. dr. Mihai Craiu: Vara cresc semnificativ cazurile de copii care au diaree și vărsături. Care sunt semnele de mare gravitate

Conf. dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, atenţionează asupra faptului că vara crește semnificativ numărul de cazuri de copii care au diaree și vărsături, iar dacă există si dureri abdominale sau grețuri intense, copiii au risc mare de deshidratare, din cauza refuzului lichidelor pe cale orală.

Reputatul medicul enumeră principalele semne de mare gravitate, care semnalează deshidratarea acută. Astfel, acestea sunt scăderea cantității de urină sau dispariția completă a micțiunilor, mucoase foarte uscate, salivă vâscoasă, buze crăpate, uscate, ochi încercanați, infundați în orbite, scăderea semnificativă a lacrimilor, somnolență marcată, fontanelă anterioară deprimată semnificativ, la sugari.

Potrivit dr. Mihai Craiu, toți sugarii mici, sub șase luni, trebuie consultați în caz de diaree și vărsături, pentru că ei se pot deshidrata foarte rapid.

“Trebuiesc consultați toti copii care au semne de deshidratare și care au diaree cu sânge, dureri abdominale intense sau varsături de culoare galben-verzui. Până ajungem la medic ar fi bine să incercam să dăm (câte puțin, cu lingurița sau cu seringa, 5-10 ml odată) soluții de rehidratare”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copiii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.