Conf. dr. Diana Loreta Păun: Recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral, importantă pentru salvarea vieții și reducerea riscului de dizabilitate

Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate pe plan mondial și principala cauză de dizabilitate cu costuri importante pentru bunăstarea pacientului și pentru calitatea vieții, a declarat, marți, Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

“Aceste statistici arată gravitatea afeciunii și nevoii de acțiune imediată. Administrația Prezidențială se alătură eforturilor de conștientizare a importanței prezentării imediate la spital, în cazul producerii unui accident vascular cerebral“, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, la evenimentul de lansare a campaniei “Timpul înseamnă viață”, inițiată de Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).

Conf. dr. Diana Loreta Păun a subliniat semnele unui accident vascular cerebral.

“Asimetrie bruscă a feței, scăderea forței musculare cu slăbiciune a unui braț sau a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor, a căror recunoaștere importantă este deosebit de importantă pentru salvarea vieții și reducerea riscului de dizabilitate. Nu uitați, timpul înseamnă viață“, a explicat Conf. dr. Diana Loreta Păun.

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit, a precizat consilierul prezidențial.

“Importanța conștientizării modului de prevenție este esențială și fiecare dintre noi poate acorda o atenție deosebită factorilor de risc, precum hipertensiunea arterială, menținerea greutății optime, alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, renunțarea la fumat, screening sau controlae periodice la specialist în cazul afecțiunilor preexistente“, a atras atenția Conf. dr. Diana Loreta Păun.

Acțiunile individuale trebuie dublate de eforturile autorităților, prin continuarea investițiilor pentru reconfigurarea geografică a centrelor de excelență, care pot fi reactivate pentru reducerea timpilor de acțiune în caz de accident vascular cerebral, a mai transmis Conf. dr. Diana Loreta Păun.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.