Conf. Dr. Diana Păun, Administrația Prezidențială: Moașa reprezintă o verigă esențială a componentei sănătatea mamei și copilului

Conf. dr. Diana Loreta Păun

Astăzi este celebrată Zilei Internaționale a Moașelor 2020, Ocazie cu care Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – Filiala București a organizat, cu sprijinul Sănătatea Press Group, conferința online „MOAȘA – Rol și perspective în sistemul medical românesc”. Evenimentul și-a propus să aducă în prim-plan rolul și importanța moașelor pentru a sprijini dezvoltarea acestei profesii în țara noastră, cu beneficii pe termen scurt, mediu și lung pentru întreaga populație.

„Celebrarea activității și a muncii moașelor din lumea întreagă se face într-un format inedit aș putea spune. Virtual, impus până la urmă de pandemia cu care ne confruntăm. Însă mă bucur foarte mult că această criză nu ne împiedică să ne aratăm prețuirea pentru această profesie. Contextul inedit este dat de faptul că anul 2020 a fost desemnat de OMS anul asistentului medical și al moașei, iar Ziua Mondială a Sănătății le-a fost dedicată. Moașa reprezintă o verigă esențială a componentei sănătatea mamei și copilului. În special în ceea ce privește prevenția și educația pentru sănătate. Dar și îngrijirea gravidei și a noului născut, ori asistența la naștere ca parte a echipei medicale. Sănătatea mamei și copilului a reprezentat mereu o arie la care România înregistrează deficiențe destul de importante. Iar deficitul de personal medical de specialitate, inclusiv de moașe, și în special în medii defavorizate, contribuie la statisticile nefaste ale României în ceea ce privește indicatori precum mortalitatea maternă, mortalitatea infantilă, rata avorturilor, în special la femei tinere. Ori Ziua Mondială a Sănătății din acest an a dat tocmai tonul unui apel la acțiune pentru decidenți: de a consolida și valoriza această profesie medicală atât de frumoasă prin prioritizarea investițiilor în educația și în formarea profesională și prin oferirea suportului necesar care să le permită desfășurarea activității la adevăratul lor potențial. Iar țara noastră are multe lucruri de îmbunătățit pe această dimensiune”, a declarat Conf. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Înregistrarea evenimentului este disponibila AICI.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.