Conf. dr. Diana Păun: Progres substanţial în tratamentul HIV/SIDA. Speranța de viață a bolnavilor, apropiată de a unei persoane neinfectate

Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, a declarat că există un „progres substanţial” în ceea ce priveşte tratamentul HIV/SIDA care oferă în prezent pacienţilor o speranţă de viaţă apropiată de cea a unei persoane neinfectate, ţinta la nivel global fiind de eliminare a epidemiei până în anul 2030.

„Cred că această evoluţie favorabilă este valabilă şi pentru România. Dacă astăzi ştiinţa medicală ne oferă instrumente pentru a reuşi să punem capăt epidemiei HIV/SIDA, nu trebuie să uităm obstacolele care împiedică realizarea acestui obiectiv, precum accesul la servicii de specialitate mai ales pe perioada pandemiei (n.r. de COVID) şi administrarea tratamentului. Trebuie să acordăm prioritate problematicii extinderii rezistenţei medicamente retrovirale şi diagnosticării precoce a infecţiei cu HIV”, a afirmat, vineri, Conf. dr. Diana Loreta Păun, la o dezbatere online.

Potrivit Conf. dr. Diana Loreta Păun, stigmatizarea persoanelor cu HIV/SIDA reprezintă încă „o piedică importantă” în tratarea infecţiei.

„Avem nevoie de un cadru strategic unitar care să ne orienteze intervenţiile de coordonare, de colaborare intersectorială, de acoperire a lacunelor la nivelul intervenţiilor, inclusiv de finanţare în perspectiva retragerii sprijinului internaţional în domeniu. Este important să continuăm abordarea complexităţii HIV/SIDA dintr-o perspectivă multidisciplinară, cu implicarea pacienţilor, a asociaţiilor de pacienţi şi susţinerea eforturilor pe termen lung”, a adăugat consilierul prezidenţial.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.