Conf.Dr.Diana Păun: Răspunsul la pandemie rămâne concentrat pe prevenirea şi atenuarea crizei de sănătate publică

Conf. dr. Diana Loreta Păun

Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, a declarat că răspunsul la pandemia de COVID-19 a fost şi rămâne concentrat pe prevenirea şi atenuarea crizei de sănătate publică, pentru că se urmărește limitarea şi evitarea pe cât posibil a încărcării sistemului de sănătate, în special a sistemului spitalicesc.

„Cred că răspunsul la pandemia de COVID-19 a fost şi rămâne concentrat pe prevenirea şi atenuarea crizei de sănătate publică, pentru că urmărim limitarea şi evitarea pe cât posibil a încărcării sistemului de sănătate, în special a sistemului spitalicesc. Şi ideea de a duce către zona de ambulator şi medic de familie îngrijirea pacienţilor cred că este o idee foarte bună, pe care o susţin din toate punctele de vedere, însă măsurile de limitare, să recunoaştem, au provocat o serie de consecinţe neintenţionate, dar care au generat acest cerc vicios, în care impactul negativ al pandemiei asupra economiei se răsfrânge şi asupra sănătăţii şi finanţării sănătăţii şi se generează consecinţe în lanţ tocmai asupra sustenabilităţii economice”, a declarat conf. dr. Diana Păun în cadrul unei videoconferinţe.

Conf. Dr. Diana Loreta Păun a mai spus că pandemia şi măsurile de limitare au dus la schimbări practic instantanee ale tiparelor de îngrijiri, astfel că mulţi pacienţi au fost nevoiţi să renunţe la a căuta sprijin de specialitate şi pentru serviciile de screening, pentru gestionarea diverselor afecţiuni şi tratamente.

„Şi cred că doar exemplul poverii cancerului este un exemplu edificator în acest sens, ca să nu mai amintesc de celelalte boli cronice. Criza sanitară are un impact considerabil asupra pacienţilor, asupra accesului lor la servicii medicale şi, în ultimă instanţă, asupra calităţii acestor servicii. De asemenea, nu cred că trebuie ignorat efectul contextului pandemic asupra comunităţilor marginalizate şi persoanelor în situaţii vulnerabile”, a explicat consilierul prezidenţial.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.