Conf. dr. Diana Păun: Rata mortalității în rândul bolnavilor de cancer pulmonar a crescut cu 14% din 2000

Rata mortalității în rândul bolnavilor de cancer pulmonar a crescut cu 14% din anul 2000, în principal din cauza ratei ridicate a fumatului, atenționează conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Potrivit acesteia, screeningul pentru cancer nu este sistematic, participarea la astfel de programe este scăzută, de multe ori boala fiind diagnosticată în stadii avansate.

Diana Loreta Păun a mai spus că, prin prevenție și informare asupra factorilor de risc ,se poate reduce incidența cancerului de pulmonar, amintind printre acestea adoptarea unui stil de viață sănătos, care să excludă comportamentele nocive, precum și prevenția, aceasta fiind piatra de temelie a președintelui României în domeniul Sănătății.

Diana Loreta Păun a amintit că România are un statut de model de bune practici la nivel european, pentru interzicerea fumatului în spațiile publice.

Pe de altă parte, Păun a spus că rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer este una deficitară, chiar dacă au fost introduse noi medicamente.

România a înregistrat în 2018 un număr de 11.340 de persoane care s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar, cifra reprezentând aproape 13,6% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în țara noastră.

Totodată, afecțiunea este responsabilă de cel mai mare număr de îmbolnăviri de cancer, fiind totodată principala cauză de mortalitate prin cancer pulmonar, cauzând în 2018 , un număr de 10.277 de decese.

Principalul factor de risc pentru declanșarea cancerului pulmonar este consumul de tutun, căruia îi sunt atribuite aproximativ 22% din numărul deceselor prin cancer, la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În acest context, FORUMUL MANAGEMENTULUI CANCERULUI PULMONAR își propune crearea unei platforme de discuții între toți factorii implicați în problematica acestei boli grave, în România, respectiv profesioniști din domeniul medical, asociații de pacienți de profil, autorități, reprezentanți ai industriei medicale, societate civilă și mass-media.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.