Conf. dr. Diana Păun: România are cea mai mare rată de tuberculoză din UE și peste o treime din tuberculoza multidrog rezistentă

România are cea mai mare rată de tuberculoză din UE și peste o treime din tuberculoza multidrog rezistentă, fiind una dintre cele 18 țări cu prioritate ridicată în combaterea tuberculozei din UE. Este semnalul de alarmă tras de conf. Dr. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației prezidențiale.

Ea a notat că una dintre țintele de dezvoltare durabilă a României prevede eradicarea epidemiei de tuberculoză până în 2030. „Este îmbucurător că s-au făcut progrese în această arie”, a adăugat oficialul.

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016, la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Proiectul include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele șase țări urmărește să contribuie la eliminarea, în cele din urmă, a tuberculozei în spațiul Uniunii Europene, prin intervenții bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei și asigurării de asistență medicală integrată pentru grupuri de populație vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.