Conf. dr. Diana Păun: România se confruntă cu „o lipsă de consecvenţă” în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului

România se confruntă cu „o lipsă de consecvenţă” în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului. Este semnalul de alarmă tras de conf. dr. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, la conferința de lansare a proiectului “Interacțiunea pacienților cu industria farmaceutică din România”.

Politicile de stabilire a prețului și de rambursare sunt orientate către furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente, așa cum știți, este de dată relativ recentă, medicamentele inovatoare fiind introduse doar în ultimii ani. Sustenabilitatea acestei măsuri este pusă, însă, sub semnul întrebării. Și mă refer, în primul rând, la intervalul de timp necesar pentru includerea noilor medicamente în lista națională, care este mult peste media altor state. Astfel, conform Euro Health Consumer Index, aceasta este de peste 300 de zile”, a spus ea.

Mai mult decât atât, ”medicamentele inovatoare sunt introduse, din păcate, cu dificultate, iar în același timp, medicamentele generice dispar de pe piață”, potrivit ei.

”România, în ultima ediție a Euro Health Consumer Index, la subcategoria Medicamente, are, din păcate, cinci dintre cei șase indicatori în așa-numita zonă roșie, zona critică. Nu suntem, din păcate, într-o poziție foarte bună”, a afirmat consilierul de stat.

Taxa clawback este un subiect care a ocupat și continuă să ocupe agenda publică, în special în ultimii ani, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.