Conf. dr. Emilian Popovici, despre pandemia de COVID-19: A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greșeală

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, conf. dr. Emilian Popovici, a subliniat vineri, întrebat de modul în care vede viitorul acestei pandemii de COVID-19, că acest lucru depinde de trei aspecte.

Dar mai mult, ”a spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greșeală”, a precizat medicul epidemiolog.

”Viitorul la ce se va întâmpla în perspectivă, eu consider că sunt trei condiționări. În primul rând, în ce ne privește pe noi, pe români, în situația prezentă, gândesc la felul în care va evolua în continuare acest val 5, care este generat de o dublă agresiune și anume o agresiune dată de varianta Delta și de Omicron. Spun de această dublă agresiune pentru căe ste studiul prezentat de ministrul Sănătății, nu de mult, care menționa că dintre cazurile grave din terapie intensivă este un raport de 8 la 1 între cazurile generate de Delta și de Omicron. Deci, vom vedea cum va evolua acest val 5. A doua condiționare este legată de acest potențial al subvariantei B.A.2 de a-i reinfecta pe ceic u B.A.1. Până acum nu știam nimic aproape în această privință. Acum după studiul făcut de japonezi reiese că cei care au fost infectați cu B.A.1 și au fost și vaccinați au un anumit grad de rezistență față de subvarianta B.A.2. Vom vedea dacă aceste lucruri se vor confirma, pentru că de asta va depinde mult evoluția acestei subvariante B.A.2 care, cu siguranță, va deveni dominantă. Pentru că în toate situațiile îna ceastă pandemie în care o variantă a venit cu transmisibilitate mai mare, nu discutăm aici de patogenitate neapărat, această variantă a devenit dominantă. Șia  treia condiționare este legată de potențialul acestui virus de a genera noi variante și subvariante și de ce ne va rezerva pentru viitor. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greșeală”, a declarat conf. dr. Emilian Popovici în cadrul Conferinței ”Doi ani de pandemie COVID-19 în România” organizată vineri de Academia Română.

Pe de altă parte, conf. dr. Emilian Popovici a precizat că, potrivit datelor existente până în acest moment, persoanele vaccinate cu doza booster împotriva COVID-19 prezintă o protecție de 74% și față de subvarianta B.A.2.

În acest context, conf. dr. Emilian Popovici a lansat încă un apel pentru vaccinarea anti-COVID-19.

”În momentul în care o persoană este vaccinată cu doza booster își păstrează protecția într-un procent de 74% și față de subvarianta B.A.2. Deci, iată un îndemn foarte serios pentru vaccinare la care dacă însumăm și celelalte informații chiar atât de limitate cum sunt la momentul acesta se vede clar că trebuie să facem tot ce putem ca să îi convingem pe români să se vaccineze, fiindcă încă nivelul de acoperire vaccinală la noi este scăzut. Canadienii, care au un nivel de doză booster de 40%, își fac foarte mari probleme și au respins ipoteza de a urma calea Danemarcei. Ca să putem face noi ceea ce fac ceilalți, trebuie să facem ceva obligatoriu și în privința vaccinării”, a explicat vicepreședintele  Societății Române de Epidemiologie.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.