Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, conf. dr. Emilian Popovici, a precizat vineri că studiile recente au arătat că această subvariantă este cu mult mai transmisibilă și ar putea genera forme severe de boală, comparabile cu cele produse de Delta.
”Un studiu din Japonia ne arată că varianta B.A.2, mai transmisibilă cu 30 până la 50% față de subvarianta B.A.1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. Sigur că acest aspect legat de formele grave de boală rămâne să fie discutat, pentru că dacă în Danemarca această subvariantă B.A.2 a ajuns dominantă, spitalizările și decesele au crescut, în alte țări cum sunt Marea Britanie și Africa de Sud, deși subvarianta este dominantă spitalizările și decesele au scăzut. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare, însă semnalul de alarmă este clar”, a declarat conf. dr. Emilian Popovici în cadrul Conferinței ”Doi ani de pandemie COVID-19 în România” organizată vineri de Academia Română.
Totodată, concluziile studiului din Japonia, confirmate parțial de cercetătorii americani, au mai relevat și rezistența B.A.2 la unele variante de tratament, potrivit epidemiologului.
”B.A.2 este rezistentă la unele antivirale, cum ar fi sotrovimab, și mai alarmant este că este rezistentă la anticorpii monoclonali. Este detectată la ora actuală la 74 de țări și dominantă în cel puțin 11 țări”, a subliniat conf. dr. Popovici.
Pe de altă parte, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a pus accent și pe importanța vaccinării anti-COVID-19, cercetările arătând o protecție împotriva B.A.2 în cazul persoanelor vaccinate cu booster.
”Sunt și aspecte pozitive, ele fiind reprezentate de faptul că vaccinurile administrate în doză booster își mențin o protecție de 74% și, cel mai așteptat de fapt, această subvariantă B.A.2 are capacitatea sau nu are capacitatea de a-i reinfecta pe cei care au trecut prin infecția cu B.A.1 ținând cont de faptul că un număr enorm de mare de oameni au fost infectați până în prezent și se infectează în continuare cu B.A.1. Și aici este vestea bună, să zicem, pentru că se pare că la cei care au fost infectați cu subvarianta B.A.1 și au fost vaccinați există o protecție față de subvarianta B.A.2. Lucrurile vor continua însă să fie în dinamică și probabil că vor mai fi schimbări”, a mai adăugat conf. dr. Emilian Popovici.
În ceea ce privește un eventual val 6, medicul epidemiolog a precizat că semnalele primite sunt de alarmă și că nu ar fi exclus un val 6.
”Nu știm dacă se va produce, cum se va produce, ce amploare va avea, dar oricum semnalele care vin sunt de alarmă”, a precizat conf. dr. Emilian Popovici.