Prof. dr. Florentina Furtunescu din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a declarat marți că din totalul de probe trimise spre secvențiere care au fost finalizate, 378 sunt cu tulpină britanică.
”De la începutul cunoașterii circulației acestor tulpini, în România s-au selectat din punct de vedere clinic pentru secvențiere 772 de probe. Dintre acestea sunt finalizate 382 de probe. Larga majoritate, respectiv 378 sunt cu tulpina britanică. Iar dintre acestea 29 sunt la copii și restul, din nou larga majoritate, sunt cazuri de adulți. Au existat cel puțin până la acest moment din datele primite de noi 2 probe cu tulpina sud-africană și 2 probe cu tulpina braziliană”, a declarat prof. dr. Furtunescu.
În același timp, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a precizat că cel mai probabil tulpina britanică va deveni dominantă și în țara noastră.
În ceea ce privește capacitatea de secvențiere a acestor noi tulpini, dr. Gheorghiță a precizat că o creștere a capacității de secvențiere va ajuta la aflarea mai multor informații despre modul în care se răspândesc tulpinile sud-africană și braziliană.
”Ne așteptăm ca tulpina britanică să devină dominantă. Evident prin avantajele replicative pe care le are această tulpină probabil va ține sub control… este iarăși un proces de competiție biologică între aceste trei tulpini. Probabilitatea de extensie a tulpinii din Africa de Sud și, de asemenea, tulpina așa zisă braziliană va fi probabil mai mică, însă categoric creșterea capacității de secvențiere ne ajută să aflăm mai multe date despre răspândirea celor două tipuri de tulpini, sud-africană și braziliană, pentru că la tulpina din Marea Britanie, în opinia mea, lucrurile sunt foarte clare”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță.