Conf. Dr. Horea Bumbea: Este foarte important ca să obținem acest statut al medicului în România

Conf. Dr. Horea Bumbea, vicepreședinte Colegiul Medicilor din Municipiul București și coordonator personal Departamentul Economico-Social și Asigurări Sociale de Sănătate din cadrul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a declarat că la nivelul Capitalei sunt 18 specialități deficitare, nevoia de resursă umană fiind imperioasă.

”Am constat că există anumite specialități deficitare. În București avem în continuare 18 specialități deficitare. Acest lucru spune deja multe. Avem încă nevoie de resurse umană de înaltă specialitate și de aceea trebuie să găsim rezursele prin care să reușim să eliminăm aceste deficite”, a declarat conf. dr. Horea Bumbea.

De asemenea, conf. Bumbea a făcut referire și la consolidarea imaginii medicului și la obținerea statutului pe care acesta îl merită.

”Cred că trebuie să milităm pentru a crea o imagine și a susține o imagine a medicilor care să ajute și pe colegii noștri care vor să se întoarcă în țară să activeze în sistemul medical românesc, pentru că un medic în România trebuie să se simtă, în primul rând, dorit pentru a se întoarce. Cred că este benefic să avem alături colegi care au activat în străinătate, au căpătat anumite competențe în diferite locuri din lume în care medicina este poate la alt nivel. Este foarte important ca să obținem acest statut al medicului în România pe o poziție pe care o merită”, a  mai declarat conf. dr. Bumbea.

Susținerea generației tinere de medici a fost un alt aspect dezbătut de conf. dr. Horea Bumbea.

”Trebuie să avem speranță în generația tânără, trebuie să îi încurajăm, să îmbunătățim anumite aspecte în ceea ce privește modul în care medicii rezidenți sunt în prezent organizați și modul în care sunt instruiți astfel încât ei să simtă că trebuie să intre în sistemul medical românesc. Este nevoie de ei”, a mai spus conf. dr. Horea Bumbea.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.