Conf. Dr. Liliana Mirea: Visul meu este ca, în 10 ani, fiecare medic să meargă cu o sondă miniaturizată de ecograf în buzunar, pe care să o conecteze la telefonul mobil

Medici din întreaga țară învață cum să implementeze tehnicile de ecografie în managementul pacientului oncologic. Totul face parte dintr-un proiect de formare cofinanțat din fonduri europene (prin Programul Operațional Capital Uman) și derulat de Spitalul Clinic de Urgență București.  Proiectul se adresează medicilor din domeniile ATI, Urgență, Chirurgie, Oftalmologie, Cardiologie, Medicină Internă și Gastroenterologie. Înscrieri se fac în continuare pe site-ul proiectului: www.atiecho.ro

„De ce am făcut acest proiect? Avem dotare. Dotare asigurată și cu ajutorul Ministerului Sănătății (a fost un înprumut de la Banca Mondială prin care toate secțiile de Terapie Intensivă din țară au fost dotate cu astfel de aparatură). Ne lipsea însă posibilitatea de a utiliza aceste aparate, de a le introduce în practica noastră. Și atunci aici am intervenit noi. Lipsea veriga Educație. (…) visul meu este ca, în 10 ani, fiecare medic să meargă cu o sondă miniaturizată de ecograf în buzunar, pe care să o conecteze la telefonul mobil. Când are un pacient, pune sonda imediat, vede cum îi bate inima, cum se umple, vede pe unde e o venă unde ar putea să înfigă un cateter. Și așa mai departe”, a explicat conf. dr. Liliana Mirea, medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență București.  Aceasta a dat, într-un interviu pentru Ro Health Review mai multe detalii despre proiect.

 

Întrebare: Ce ne puteți spune despre proiectul AtiEcho?

Conf. Dr. Liliana MIREA: Acest proiect a apărut dintr-o pasiune de-a noastră. Ne-am dorit întotdeauna să folosim ecograful ca un instrument. Știți că medicii anesteziști au obiceiul să bage diverse ace în pacienți, manevre oarbe, manevre dureroase, manevre grevate de riscuri. Avem posibilitatea acum, evoluând tehnologia medicală, să folosim ecografia la patul bolnavului sau în sala de operație să asistăm aceste manevre. Asta dorim să facem prin acest proiect. Să facem tehnici analgetice invazive asistate ecografic, abord vascular asistat ecografic, monitorizare dinamică nu cu catetere, nu cu aparate sofisticate și scumpe, ci tot prin ecografie cardiacă. Și ecografie oculară, o metodă foarte bună de screening pentru diagosticul tumorilor oculare. Pentru că proiectul nostru este legat de pacientul oncologic. Din păcate și în România realitatea este aceeași ca în toată lumea. A explodat numărul de cancere. Și, din estimările experților, peste 20 de ani unul din patru oameni va avea cancer. Deci, practic, Medicină va însemna în curând Oncologie mai mult sau mai puțin.

De ce am făcut acest proiect? Avem dotare. Dotare asigurată și cu ajutorul Ministerului Sănătății (a fost un înprumut de la Banca Mondială prin care toate secțiile de Terapie Intensivă din țară au fost dotate cu astfel de aparatură). Ne lipsea însă posibilitatea de a utiliza aceste aparate, de a le introduce în practica noastră. Și atunci aici am intervenit noi. Lipsea veriga Educație. Noi ne-am obținut destul de greu aceste abilități. Am făcut cursuri în străinătate, am beneficiat de invitați care au venit și au lucrat alături de noi și așa am învățat. E o tehnică care se învață greu din cărți sau de pe You Tube sau de pe Google. Trebuie să te învețe cineva. Sau să fie cel puțin la început cineva alături de tine, care să te ajute.

Proiectul a început în septembrie 2017. A fost o perioadă de șase luni de pregătiri, am pus la punct programele, am stabilit centrele de pregătire (la București și la Cluj se desfășoară). Am stabilit echipa. Și avem o echipă extraordinară! Sunt nume de referință în domeniu. Am s-o menționez pe doamna profesor Dana Tomescu. Domnul doctor Dan Dîrzu. Toți sunt recunoscuți pe plan european. Am ales experți în România. Și să știți că n-a fost ușor, sunt foarte puțini. Toți au venit alături de noi, din prietenie în primul rând.

Noi facem niște ateliere de lucru, noi nu ținem prelegeri. Cursurile noastre sunt practice. Sut ceea ce se cheamă workshopuri. 10-15 persoane odată lucrăm patru zile. În astea patru zile îi învățăm puțină teorie, că, sigur, nu învățăm prin imitație. Dar îi învățăm să pună mâna pe aparat, să știe să și-l regleze. Și chiar fac practică: înțeapă și intervin pe modele care reproduc anatomia umană; avem tot felul de manechine, de fantome le numim noi, achiziționate prin proiect.

Proiectul se desfășoară în centrul de simulare de la Centrul de Medicină Translațională. Nu se desfășoară pe pacienți propriu-ziși. Și cred că acesta este viitorul în medicină: întâi să ne instruim în centre de simulare și apoi să mergem să practicăm.

Proiectul are și o parte externă. O parte dintre cursanții noștri merg la congrese internaționale, unde iau contact cu adevărații experți în această problematică. Anul acesta au fost 30 în septembrie, la anul vor mai merge încă 30. Și cred că treptat vom pune România pe hartă și în acest domeniu. Iar visul meu este ca, în 10 ani, fiecare medic să meargă cu o sondă miniaturizată de ecograf în buzunar, pe care să o conecteze la telefonul mobil. Când are un pacient, pune sonda imediat, vede cum îi bate inima, cum se umple, vede pe unde e o venă unde ar putea să înfigă un cateter, să poată să-i facă repede un block dacă pacientul are o durere acută. Și așa mai departe. Domenii de aplicabilitate sunt infinite. Și n-o să mai umblăm cu stetoscopul de gât, o să umblăm cu ecograful în buzunar.

Întrebare: Câți medici vor beneficia de acest proiect?

Conf. Dr. Liliana MIREA: 600. Însă ce este important e că ei sunt din toate regiunile țării. Vă rog să mă credeți că vin medici de la Botoșani, de la Baia Mare, călătoresc sute de kilometri ca să vină până aici (n.r. București). La început a fost un pic mai greu să-i găsim, să comunicăm cu ei, până am diseminat informația. Acum primim foarte multe cereri. Cel puțin două-trei persoane se înscriu în fiecare zi. Suntem sold out până la sfârșitul anului. Dar mai avem sesiuni și anul următor. Vă puteți înscrie pe site-ul proiectului: www.atiecho.ro. Găsiți acolo toate informațiile, sesiunile pe care le organizăm. Și tot pe site vă puteți înscrie.

Întrebare: Pacienții ce trebuie să știe? Ce înseamnă pentru ei acest proiect?

Conf. Dr. Liliana MIREA: Pacienții vor beneficia de un medic mai bine instruit și un medic care are grijă de calitatea îngrijirilor pe care le acordă. Ecograful nu este o metodă, este un instrument care ajută diverse alte tehnici diagnostice sau de tratament. Cu ajutorul ecografului se fac în siguranță, se fac mai ușor, reușesc mai repede și minimalizăm riscurile. Impactul asupra morbidității și mortalității pacientului se va vedea, sigur, în timp.

Întrebare: Proiectul este implementat prin Programul Operațional Capital Uman. Cât la sută din finanțare este reprezentată de fonduri europene?

Conf. Dr. Liliana MIREA:  98% din fonduri europene. 2% este cofinanțare din partea Ministerului Sănătății. Spitalul de Urgență București a contractat acest proiect. Nu avem parteneri în proiect, este singurul beneficiar.

Întrebare: Cât de simplu sau, dimpotrivă, cât de complicat a fost să aceesați aceste fonduri?

Conf. Dr. Liliana MIREA: Ca să accesăm fondurile a fost o muncă de echipă. Nu poți să faci chestia asta singur. Eu sunt reprezentantul doctorimii, să spun așa. Noi știm să concepem partea teoretică. Însă partea de accesare, cererrea de finanțare am elaborate-o împreună cu o echipă de implementare specializată. Și practic ei au făcut 90% din această treabă. Nu poți să faci un astfel de proiect decât în echipă.

Întrebare: Cu aproximație, cât a durat până ați obținut finanțarea?

Conf. Dr. Liliana MIREA: De când ne-am apucat de scris până am primit banii a durat aproximativ un an.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.